"Olete Eestis teenides suurelt panustanud meie kaitseväe väljaõppesse ja valmidusse ning ma olen siiralt tänulik teie positiivsele ja aktiivsele suhtumisele nii teenistusülesannete täitmisel kui ka ettevõtmistesse väljaspool teenistust," ütles kindralleitnant Riho Terras ühisel jõuluõhtusöögil Ameerika Ühendriikide õhuväelastega. "Teie kohaolek Eestis on nii nähtav kui ka kuuldav ja see on kindlustanud Eesti inimeste turvatunnet."

Ameerika Ühendriikide õhuväe 23. lennugrupi 74. eskadrilli kaksteist ründelennukit A-10 saabusid Eestisse tänavu septembri keskpaigas, et osaleda Eesti ja USA õhuvägede ühisharjutustel. USA eskadrill viibib Ämari lennubaasis kuni järgmise aasta alguseni.

Harjutuste käigus sooritasid õhuväelased lennukitel A-10 erinevaid lennuharjutusi Eesti õhuruumis, samuti nii õppelaskmisi ja -pommitamisi Tapa lähedal paikneval kaitseväe keskpolügoonil kui ka maandumise ettevalmistamata lennuväljale Haapsalu lähedal Kiltsis.

Peamiselt lendasid USA ründelennukid Ämari lennubaasi ja kaitseväe keskpolügooni vahel, kuid lennati ka mujal Eestis ning samuti Läti Adaži polügooni, Rumeenia ja Ungari harjutusaladele.

Lisaks on ameerika õhuväelased Eestis viibides osalenud talgutel mitmes lasteaias ning heategevusjooksul, millega koguti raha vigastatud kaitseväelaste toetamiseks.

Eesti ja USA õhuvägede ühisharjutuste sari on osa operatsioonist Atlantic Resolve, millega Ameerika Ühendriigid suurendavad sõjalist kohalolu kõikides NATO idapoolsetes liikmesriikides, sealhulgas ka Eestis. Lõppev Eesti ja Ameerika Ühendriikide õhuvägede ühisharjutuste sari on tänavu kolmas. Varem lendasid märtsis-aprillis Eesti taevas ameeriklaste hävitajad F-16 ning augustis-septembris ründelennukid A-10.

Maapealsete märkide ründamiseks ning maaväe lähitoetuseks mõeldud ühemeheline ründelennuk A-10 Thunderbolt II on tuntud nii oma manööverdusvõime, suure tulejõu kui ka suhteliselt vaikselt töötavate mootorite poolest.