Keskpolügoonil anti täna Saber Strike õppuse kogupauk – liitlasvägede ühistöös astusid õppuse lõpulahingus vaenlasele vastu nii A10 hävitajad, ründehelikopterid Apache’id kui ka lasti Eesti pinnal esmakordselt maa-maa raketisüsteemi HIMARS, mis suudab tulistada 300 kilomeetri kaugusele.

Lisaks lasti tankitõrjesüsteemidest Javelin ja M777 155mm suurtükkidest, muidugi olid kaasatud ka soomukid oma tulejõuga.

Kui viimane lahingusuits hajunud oli, sattusid Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ja USA maaväe ülema asetäitja Euroopas kindralmajor Timothy McGuire hoopis teistlaadi tule alla, kui pidid vastama ajakirjanike küsimustele, mis olid vägagi päevakajalised. Juba kuuendat aastat peetav õppus on ju sattunud ootamatult Saksa välisministri Frank-Walter Steinmaieri halvakspanu alla. Minister teatas Bild Im Sontagile antud intervjuus, et NATO peaks lõpetama "mõõgatäristamise" ja "sõjaõhutamise", mida õppused Venemaa külje all justkui olevat, on provokatsioon Venemaale.

Kuidas sellele väljaütlemisele vaatama peaks? Kindralleitnant Terras reageeris kiire vastulöögiga: "Gruusias ja Ukrainas selliseid õppusi ei korraldatud, ja see oli provokatsioon, et need riigid okupeeritaks," ütles ta. Erilist või kohe nähtavat tõsist mõju Saksa ministri avaldusel Terras ei näe. "Sakslased on osa sellest õppusest siin. Üks Saksa kompanii Eestist just läks, teise tulekut planeerime. Sakslased on osa NATO julgeolekumeetmest – mina küll ei näe, et selles midagi muutuks," ütles ta. Ühe võimaliku põhjusena, miks Saksamaa välisminister võis nii jõulise seisukoha võtta, näeb Terras ministri soovi Venemaaga rohkem dialoogi pidada.

Terrasele sarnaselt väljendas oma arvamust ka kindralmajor Timothy McGuire, kes ütles, et koos peetud õppused ainult tugevdavad NATOt. "See on õppus ja see ongi midagi, mida liitlased teevad. See puudutab üksnes ja ainut turvalisust," ütles kindralmajor.