"Kuigi põhjanaabrid ei kuulu NATO-sse, on nad meile sama olulised partnerid kui alliansi liikmed ning me ootame neid osalema Ämari väljaõppekeskuse töös ja arendamises," märkis Terras kaitseväe teatel.

Eelmisel nädalal Eestit külastanud Ameerika Ühendriikide president Barack Obama teatas, et Ameerika Ühendriigid plaanivad Ämarisse rajada õhuväe väljaõppekeskuse, mida saavad kasutada nii Ühendriikide kui ka Läänemere-äärsete riikide kaitseväelased.

"Kaitseväe ülesehitamisel võtsime paljuski eeskuju ja saime abi oma partneritelt Soomes. Nii nagu Soomegi, oleme tugevalt panustanud võimesse end iseseisvalt kaitsta. Iseseisvat kaitsevõimet oleme lubanud ka oma liitlastele NATO-s ja me suudame seda lubadust täita," lisas kindralmajor Terras.

Kindral Lindbergi sõnul panustab Soome riigikaitses nii uuematele kõrgtehnoloogilistele võimetele kui ka traditsioonilisele suurele reservarvmeele. "Oskus on neid mõlemat õiges vahekorras kombineerida," ütles kindral Lindberg, kelle sõnul peavad üksused olema hästi välja õpetatud ning valmis vajadusel kiiresti reageerima.

Eile kohtus kindral Lindberg kaitseminister Sven Mikseriga. Täna asetas Soome kaitseväe juhataja pärja Vabadussõja võidusamba jalamile ja tutvus Ämari lennubaasi võimalustega.

Soome juhib sel aastal Põhjala ja Balti riikide kaitsealast koostööd, Eesti on juhtrollis Balti koostöö koordineerimisel. 2015. aastal panustavad Eesti ja Soome Põhjala lahingugruppi, kuhu on kutsutud ka Läti ja Leedu.

Eesti ja Soome viimaste aastate väljapaistvamaks koostööprojektiks on kahe riigi ühishankega soetatud 12 õhuseireradarit Ground Master firmalt Thales-Raytheon, millest kaks on Eesti õhuväe kasutuses.
Soome kaitseväelased on osalenud mitmetel Läänemere regioonis läbi viidud

NATO õppustel. Balti riikide õhuturbeharjutustel on osalenud Soome hävitajad F-18 Hornet.

Tihe koostöö seob Eestit ja Soomet alates kaitseväe taasloomisest. Soomes on saanud sõjalise hariduse ning lõpetanud staabikolledži paljud ohvitserid. Eesti teeb koostööd Soomega ka logistika ja relvastuse vallas. Mereväe ja õhuväe taasloomisest alates on väeliikide arengut toetanud Soome kolleegid.