Kaitseväe juhataja tänas sõdureid teenistuse eest ja rõhutas, et nende tegutsemine on jätnud sügava mulje liitlasvägede juhtidele. „Meie sõdurite vaprus, kohustetunne, eeskujulik väljaõpe ja kõrge moraal paneb paljusid minu ametivendi kadedust tundma,“ teatas kaitsevägi.

Brigaadikindral Terras kinkis neljale silma paistnud Estcoy 14 kaitseväelasele oma tunnustusmündi, Lisaks said Estcoy 14 kaitseväelased ülevaate Eesti uudistest ja kaitseväe arengusuundadest. Brigaadikindral Terrase sõnul tegelevad sõjaväelogistikud väga tõsiselt Eesti sõduritele uue varustuse hangetega. „See puudutab nii relvastust, vormiriietust, saapaid ja kõike seda, mis annab sõdurile eelise vaenlasega kohtudes,“ sõnas brigaadikindral Terras. „Samuti on eesmärgiks seatud tõsta kaitseväelaste palk tagasi 2008. aasta ehk kriisieelsele tasemele. Palgatõus rakendub 1. aprillist järgmisel aastal.“

Scoutspatalijoni tulevikust kõneledes ütles brigaadikindral Terras, et eesmärgiks on lähema paari aasta jooksul Scoutspataljon täielikult komplekteerida ja sertifitseerida NATO reageerimisjõudude tarvis.

Helmandi väekoondise juhataja Ühendkuningriigi brigaadikindral Robert Bruce andis Eesti kaitseväe juhatajale põhjaliku ülevaate julgeolekuolukorrast Afganistani Helmandi provintsist ning kõneles planeeritavatest sõjalistest operatsioonidest. Kohtumisel logistilise toetuselemendi ülema brigaadikindral Ewan McLayga oli kõne all varustuse välja viimine.

Brigaadikindral Riho Terras kohtus ka pataljoni lahingugrupi ülema Ühendkuningriigi kolonelleitnant Philip Kimberiga, kelle alluvuses Eesti kompanii teenib. Philip Kimberi sõnul on Ühendkuningriigi väejuhatusele tähtis, et Eesti kontingent jääks Afganistani vähemalt 2014 aasta lõpuni, sest Eesti sõduritele võib ta igas olukorras kindel olla.

Estcoy 14 koosseisus teenib praegu 120 sõdurit ja ohvitseri. Kontingent pöördub tagasi Eestisse selle aasta novembri lõpus.