Kindralmajor Terras rõhutas kõikidel kohtumistel, et kuigi Eesti kontingent lahkub, jääb Eesti toetama NATO uut operatsiooni Resolute Support. "Lahkume õigel ajal ja hea tundega, oleme oma ülesande auga täitnud nii Eesti ja Afganistani rahva kui ka liitlaste ees," ütles Terras kaitseväe teatel.

Kindral Dunford ja kindralmajor Terras arutasid operatsiooni Resolute Support käivitamist ja võimalikke arenguid. Mõlemad tõdesid, et tegemist on raske väljakutsega - Afganistani jääb rahvusvaheline planeerimis- ja staabielement koos vanemohvitseridega, kes hakkab nõustama kohalikku armeed korpuse tasandil, kuhu kuulub 8000 - 12 000 sõjaväelast. Selle käivitamiseks on vajalik Afganistani ja USA vaheline julgeolekukokkulepe, mida tänane Afganistani president Hamid Karzai ei ole allkirjastanud. Osapooled olid kindlad, et uus Afganistani president selle leppe allkirjastab ning Resolute Support käivitub 2015. aastal.

Kindral Dunford andis ülevaate Afganistani armee tegevusest enne valimisi. "Afganistani armee viis läbi väga edukaid operatsioone, erioperatsioonide tase oli kõrge ja isegi Taliban oli üllatunud Afganistani rahvaarmee edukast tegevusest," ütles Dunford kinnitades, et kui presidendivalimiste järgmine voor õnnestub, langevad Talibani võimalused kallutada julgeolekuolukorda Afganistanis enda poole väga ahtaks.

Kohtumisel puudutati ka julgeolekuolukorda Ukrainas, kindralmajor Terras rõhutas, et NATO pole kunagi olnud nii heas vormis, kui praegu, peale Afganistani operatsiooni. "Peame selle sõnumi edastama ka jõuliselt Venemaa presidendile Vladimir Putinile," sõnas Terras. "Täna on avalikkuse toetus NATOle hüppeliselt tõusnud, Eesti inimesed on kindlad, et NATO ja Eesti koos suudavad riiki igasuguse agressiooni vastu kaitsta."

Afganistani Islamivabariigi relvajõudude ülem kindral Karimi sõnul on Afanistani armee valmis tegutsema iseseisvalt ja tulemuslikult. Suuremaks lähiaja väljakutseks pidas ta tulevaste presidendivalimiste teise vooru turvamist. "Oleme teinud järeldused esimese vooru õppetundidest, vabade ja demokraatlike valimiste toetamine on meie, politsei ja luureorganite tähtsaim ülesanne lähitulevikus," rõhutas Karimi. Ta avaldas ka lootust, et ka tulevikus aitavad Eesti kaitseväe instruktorid välja õpetada Afganistani armee sõdureid.

Kindralmajor Terras kinnitas, et Eesti on valmis ka edaspidi toetama Afganistani nii nõu kui jõuga, kui seda vaja on. "Eesti annab 2015 - 2017 aastatel Afganistanile 500 000 USA dollarit rahalist abi, me osaleme Resolute Suppport operatsioonil ja oleme valmis jätkama teenistust Afganistanis kaitseväe eriüksusega kui nii otsustatakse," kinnitas Terras.

"Olen kogenud Afganistani relvajõudude arengut pika aja jooksul ja see on olnud väljapaistev. Pole mingit põhjust kahelda, et te saate Afganistanis hakkama turvalisuse tagamisega." Sama kinnitas kindralleitnant Anderson: "Afganistani armee on suures osas võimeline ise toimima ning nende areng on olnud märkimisväärne. Hea näide on nende võimekus tagada meditsiiniteenistus lahinguväljal, kus nad suudavad juba ise evakueerida haavatud ja nende eest ka hoolitseda ilma meie toetuseta."

Afganistani relvajõudude ülem tänas kaitseväe juhatajat Eesti toetuse eest. "Olete üks neist rahvastest, kel on väga head suhted meie rahva ja armeega," ütles Karimi.

Viimane Eesti kontingent ESTCON 16 ja Eesti kompanii ESTCOY 17 saabuvad Eestisse 10. mail 2014. Afganistani jääb eeldatavasti juuli lõpuni logistika toetusgrupp, mis toimetab koju viimased Eesti kontingendi varustuselemendid.