„"Pole vahet, kas koostöö käib Helmandi kõrbes või Läti, Leedu ja Eestimaa metsades ning rabades,"“ ütles kaitseväe juhataja õppuse avamisel peetud kõnes. "„Meie, sõdurid, peame olema valmis igaks ohuks või katsumuseks ning vastu astuma igale vastasele, olgu see meie kodudest kaugel või siinsamas tagaaias."“

Kaitseväe juhataja rõhutas, et nüüdisaegses maailmas pole koostööle alternatiivi ning algav õppus on suurepärane näide riikide koostööst, kel on tõsine ja nähtav tahe muuta maailma paremaks.

Ameerika Ühendriikide maaväe kolonel Russell Holscher rõhutas, et järgmise kahe nädala jooksul õpivad ohvitserid ja üksused eelkõige üksteiselt, kuidas juhtida ühises keskkonnas suuremastaabilisi operatsioone. „Te õpite koos töötama, suhtlema ja jagama ühiseid arusaamu mis kokkuvõttes aitab kaasa kogu õppuse õnnestumisele,“ ütles kolonel Holscher.

Saber Strike on USA Euroopa Väejuhatuse samaaegselt Eestis ja Lätis korraldatav õppus, mille eesmärgiks on üksuste koostöö harjutamine Afganistani operatsiooniks ja samalaadseteks operatsioonideks tulevikus.

Tapal korraldatud rivistusel osalesid kaitseväelased Eestist, Ameerika Ühendriikidest, Lätist, Leedust, Kandast, Prantsusmaalt ja Suurbritanniast.

Õppuse Saber Strike juhtstaap asub Tapa sõjaväelinnakus, Lätis Adazi polügoonil harjutavad koostööd maaväeüksused ja Ämari lennuväljal paiknevad Ameerika Ühendriikide hävitajad A-10 ning transpordilennukid KC-135.

Kokku osaleb õppusel üle 2000 kaitseväelase Eestist, Lätist, Leedust, Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast, Prantsusmaalt, Soomest ja Suurbritanniast.

11-22. juunini kestev Saber Strike on üks kolmest sellel kuul Eestis korraldatavast rahvusvahelisest õppusest. 3-22. juunini harjutavad USA merejalaväelased koos Eesti kaitseväelastega liitlasvägede tehnika ja varustuse kohaletoimetamist ja lahingukorda seadmist õppusel BALTOPS. Juuni lõpus harjutavad Eesti, Läti ja Leedu liitlasvägede vastuvõttu arvutipõhisel õppusel Baltic Host.