Riigiprokuratuur teatas, et kahtlustuse kohaselt kihutasid Priit Toobal ja Lauri Laasi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele, mis seisnes selles, et Onksion pidi koguma andmeid Hannes Rummi ja temaga kirjavahetust pidanud inimeste sõnumite sisu kohta, teatas riigiprokuratuur.

Hannes Rummi elektronkirjadega seotud kuriteoepisoodi menetletakse kriminaalasja raames, milles on mõjuvõimuga kauplemise kahtlustus juba varasemalt esitatud Ester Tuiksoole ja Priit Toobalile. Eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises on kahtlustatavana üle kuulatud Ivor Onksion.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai ütles BNS-ile, et kaitsepolitsei töötajad võtsid Lauri Laasi elukohast kaasa elektroonilisi teabekandjaid. Ta ei soostunud täpsustama, milliseid konkreetseid elektroonilisi teabekandjaid kaitsepolitsei töötajad kaasa võtsid.

Laasi ütles Keskerakonna pressiteates, et tegemist on poliitilise rünnakuga eelkõige ajalehe Kesknädal vastu. „Meenutan, et ka eelmine Kesknädala väljaandja, Jüri Vilmsi Sihtkapital oli kaitsepolitsei huviorbiidis. Arvestades, et Ivor Onksion tõi Hannes Rummi kirjad just nimelt Kesknädala toimetusse, ei imesta ma ausalt öeldes praeguse asjade käigu üle.“

„Ma ei kahtle hetkekski, et väga paljud Keskerakonna poliitilised vastased tunneksid rõõmu, kui Kesknädalat enam ei ilmuks, sest väljaanne on oma kriitiliste sõnavõttudega ju pinnuks silmas paljudele koalitsioonipoliitikutele. Arvestades kui palju materjale sattub juhuslikult igapäevaselt erinevate Eesti ajalehtede toimetustesse, peaksid Kadastik ja Luik olema juba kümneid kordi üle kuulatud,“ märkis Laasi.

Kaitsepolitsei laiendas ühtlasi kahtlustust ka Priit Toobali suhtes, kahtlustades teda samuti Ivor Onksioni kihutamises Hannes Rummi e-kirjavahetuse omastamisele. Laasi ja Toobal esitatud kahtlustusega ei nõustu ning peavad seda rünnakuks Keskerakonna ning Kesknädala vastu.

Kaitsepolitsei leidis tänavu jaanuari alguses läbiotsimise käigus Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali tööruumidest üle 400 leheküje Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummi väljatrükitud e-kirjadega. Vastutuse kirjavahetuse sattumise eest Toobali juurde võttis Ivor Onksion, kes enda sõnul pakkus kirju avaldamiseks ajalehes Kesknädal.

Kaitsepolitsei tunnistas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummi elektronkirjadega seotud kuriteoepisoodi menetlemise raames Onksioni kahtlustatavaks. Riigiprokuratuuri kinnitusel kahtlustatakse teda eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmisel ette kuni kolmeaastase vangistuse.

Onksion on praeguseks Keskerakonnast lahkunud.