„Teie, kes te olete valmis oma eluga riskides Eesti eest võitlema, olete veteranipoliitika peamine sihtrühm. Selle poliitika sõnum on üks: teie panus on ühiskonnale ülimalt väärtuslik ning riik seisab teie kõrval alati,” ütles Reinsalu kaitseministeeriumi teatel.

Kaitseministri hinnangul luuakse veteranipoliitika raames mitmeid meetmeid kaitseväelaste toetamiseks nii missiooni eel, ajal kui järel. Suurt tähelepanu pööratakse kõigi kaitseväelaste missioonijärgsele kohanemisele. Näiteks hakkab kaitsevägi pakkuma sõduritele taastus- ja lõõgastusperioodi, mille jooksul saavad missioonilt naasnud käia peredega tervisekeskustes puhkamas.

Samuti hakkavad kaitseministeerium ja kaitsevägi ulatuslikumalt toetama vigastatud kaitseväelaste täiend- ja ümberõpet. Kui vigastatud kaitseväelane soovib omandada haridust ja alustada uut karjääri kaitseväe sees või tsiviilelus, hüvitab kaitsevägi tema õppemaksu.

Valmivas veteranipoliitikas on tähtis roll ka veteranide ühiskondliku toetuse ja tunnustuse kasvatamisel. Selleks on veteranipoliitikas plaan hakata tähistama veteranide päeva, korraldada heategevuslikke üritusi ja püstitada Iraagis ning Afganistanis langenud sõduritele avalik mälestusmärk.

Kuigi veteranipoliitika prioriteet on hoida vigastatuid seotuna kaitseväega, annab poliitika neile võimaluse alustada uut karjääri pärast teenistust. Veteranidel on võimalik saada täiendavat rahastamis- ja nõustamisteenust ning osaleda ettevõtlustreeningul.

Kaitseminister jätkab veteranipoliitika tutvustamist peamistele sihtrühmadele – teenistuses vigastada saanud kaitseväelastele, välismissioonidel osalenud sõduritele ja nende lähedastele. Veteranipoliitikat esitletakse laiemalt pärast selle valmimist novembris.

Valmiv poliitika käsitleb Eesti veteranidena nii rahuajal Eestis teenistusülesandeid täites vigastada saanud kaitseväelasi kui ka välismissioonidel osalenuid. Poliitika koondab kõik veterane ja vigastada saanud kaitseväelasi puudutavad tegevused, pakub võimalused riigipoolse toe suurendamiseks ja lahendab seni ilmnenud kitsaskohad.