Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuse lahtiste uste päeval peetud sõnavõtus rõhutas Reinsalu, et iga kodaniku kohustus on osaleda ühiskondlikus elus, maksta makse ja käia valimas, et anda nii oma panus Eesti riigi püsimise nimel.

„Kodanik peab vajadusel ka riigi valitsejaid kritiseerima – nagu me seda just viimastel nädalatel oleme ka näinud – konstruktiivne kriitika ja avalik arutelu valupunktide üle aitavad riigivalitsemist parandada,“ lausus kaitseminister.

Tema hinnangul pole vahet, kas kodanik on ettevõtja, kultuuritegelane, avalik teenistuja või tegev mõnes muus valdkonnas. Oluline on igaühe lojaalsus Eesti riigile ja põhiseaduslikule korrale ning aktiivne osalemine ühiskonnaelus.

„See seos on vastastikune – kui inimene täidab oma kohustusi, vastutades oma panuse eest riigi ees, siis annab see talle täieliku õiguse oodata riigilt sedasama,“ ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul on kodanikupäev hea võimalus põhjalikumalt ja sisukamalt mõelda selle üle, mida üldse tähendab kodanikuks olemine, mida tähendab riik ja mida tähendab riigi kaitsmine, kes selle eest vastutab, või kelle töö see on.