Minister Aaviksoo lausus, et vabadussõja võidusamba rajamine algas pea 80 aastat tagasi ja ka viimase, kuuenda katse käivitas riigikogu juba 2005. aasta märtsis.

“Selle otsuse alusel tegi eelmine valitsus monumendi püstitamise korraldamise ülesandeks kaitseministeeriumile ja moodustas konkursikomisjoni ning koalitsioonileping määras valmimistähtajaks Eesti Vabariigi 90.aastapäeva,” meenutas Aaviksoo ajalugu, mis tihti sambast rääkides ununeb. “Minu ülesandeks oli vanker lõpuni vedada. Eelmise aasta võidupühast seisab vabadussõja võidusammas Vabaduse väljakul ning on kujunenud meie riigi keskseks monumendiks, mille on omaks võtnud nii ametlik protokoll kui ka avalikkus ja meie riigi külalised.”

Aaviksoo aga lisas: “Ju olnuks parim, kui monument oleks püstitatud juba enne ilmasõda, nagu see õnnestus lätlastel. Vastuoluline, erinevatest kunstilistest, arhitektuursetest ja poliitilistest arusaamadest ja hoiakutest rikas ajalugu mõjutas ka selle samba püstitamist. Nii nagu riigikogu otsuse aegu oli Vabadussõja võidusamba pooldajaid kaks kolmandikku ja vastaseid üks kolmandik, nii on see poolt-vastu suhe saatnud kogu samba püstitamist konkursis tulemuste väljakuulutamisest kuni avapidustusteni ja kestab osalt tänase päevani välja. Isegi teades varasemate eriarvamuste paljusust ei osanud ma täpselt hinnata nende ilmavaatelist sügavust ja emotsionaalsust ning sestap olnuks minu suuremad jõupingutused teineteisemõistmise kasvatamiseks ja suurema konsensuse taotlemiseks asjakohased.”

Tagantjärele tarkusena tunnistab Aaviksoo, et ministeeriumi soov hankida sammas nö võtmed käes variandis ühelt partnerilt, et oleks selge vastutus lõpptulemuse eest, ei olnud tulemuslik.

“Ajaloolise klaasivalmistamise traditsiooniga Tšehhi firma ei suutnud tagada kvaliteetset valgustuse allhanget ega seetõttu ka oma vastutust lõpuni kanda. Meeldejäävaks kujunenud avamise järgselt ilmnesid valgustuse kvaliteedivead, mida ma ei saa kuidagi aktsepteerida,” rõhutas ta.

“Olen kindel, et otsus loobuda tšehhide teistkordsest vigadeparandusest ja korraldada uus hange kvaliteetse valgustuse tagamiseks annab lõpuks väärika tulemuse. Oleme otsustanud mitte kiirustada ja püüda eelkõige saavutada parim lõpptulemus.”

Aaviksoo lisas, et samba uue valguslahenduse hanke puhul kaasati projekti Tallinna tehnikaülikooli eksperdid, kes on alates möödunud aasta lõpust koostanud põhjalikke hinnanguid monumendi tehnilise seisukorra ning riskide osas.

“Ekspertide järeldus on selge — võidusamba põhikonstruktsioonid on rajatud eeskujulikult ning monument kestab sajandeid. Probleemid tuvastati samba sisevalgustuse osas, mille kaitseministeerium otsustas täismahus välja vahetada. Uue hanke juures on algusest peale kaasatud Eesti parimad insenerid TTÜ-st, kellega koostöös valmis ka põhjalik tehniline lähteülesanne," ütles Aaviksoo.

"Riigihankel on ministeerium pidanud tõsiseid läbirääkimisi nelja taotlejaga, kellest kõik on Eesti firmad. Tänaseks on firmad saanud mitu kuud sobivaid lahedusi välja mõelda. Maikuu jooksul laekuvad nende lõplikud pakkumised, millest valitakse välja soodsaim ning selle ettevõttega sõlmib kaitseministeerium lepingu. Kuupäev, mil võidusambas tuled uuesti süttivad, fikseeritakse täpselt lepingus. Mulle on esmatähtis, et uus valgustus saab töökindel ja kvaliteetne.”