Töö enne stuudiumi tegelikku algust oma sundaega teenida soovivate noormeeste hulga väljaselgitamiseks käib, kinnitas kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna ülem Madis Mikko. «Ma ei oska öelda, kuidas olukorda muuta, sest ma ei tea, missugune see olukord on,» tähendas ta. «Kõiki, kes on kindlalt otsustanud enne ülikooli kaitseväes ära käia, kutsuksin omalt poolt üles sellest ka riigikaitseosakondi teavitama.»

Eelmisel aastal asus kõigis Eesti kõrgkoolides esimesel kursusel õppima 6116 noormeest, neist umbes 1500 oleksid kaitsejõudude peastaabi operatiivosakonna ohvitseri major Hannes Toomsalu veebruarikuise hinnangu kohaselt kaitseväeteenistuseks kõlblikud.

Mikko sõnul on tänavu septembris pooleteise tuhande ajateenija armee kasarmuisse mahutamine ilmselgelt ebareaalne. «Olemas on aga ka see võimalus, et sügisel väljajäänud tulevad teenima jaanuaris ning vabanevad seega õppetöö alguseks septembris,» tähendas ta.

Kaitseväe juhataja kt Ermus teatas kaitsejõudude peastaabi pressiteenistuse vahendusel, et sügisel ajateenistusse kutsutavate noormeeste arvu (1250) on kaitseministri ettepanekul ning kaitseväe juhataja seisukohta arvesse võttes kinnitanud mullu novembris valitsus. «Arv on saadud väeosade reaalseid võimalusi arvestades,» seisab Ermuse vastuses Postimehe küsimusele.