2008. aasta novembris kaitseministeeriumist minister Jaak Aaviksoo soovil minema saadetud Almanni (35) firma on justkui kaitseministeeriumi endiste töötajate varjupaik. Nimelt osales ministeeriumi praeguseks eksnõunik, kuid toona ministeeriumist puhkusel viibinud Märt Piiskop tänavu juunis militaarmessil Eurosatory 2010 kui Almanni firma külaline. Peatselt peaks aga Piiskop samuti Almanni teenistuses tööle asuma, kirjutab Äripäev.

Mida arvata aga äriühingust, mis mulluse aastaaruande järgi tegutses 10 kuud, mille käive küüdis 125 000kroonise tegevuskulu juures 7,7 miljoni kroonini ning kasum 7,6 miljoni kroonini? Dividendidena maksab United Armaments International OÜ (UAI) omanikele välja 5,53 miljonit krooni. Kauaaegne kantsler on küll UAI suuromanik isikliku valdusfirma MGA Finance OÜ kaudu, kuid militaartehnoloogiat müüva maaklerfirma omanikeringi kuuluvad veel vandeadvokaat Aare Raig MGA Capitali kaudu, OÜ Eli juhataja ja insener Tõnu Vaher ning sama firma teine omanik Toomas Haggi.

UAI ise ei tooda mitte midagi. See on Almanni agendifirma, mis muu hulgas esindab kolme Eesti militaartooteid valmistavat ettevõtet: OÜ Rantelon, OÜ Eli ja OÜ Englo. OÜ Eli ja Ranteloni üks omanikest, Tallinna Tehnikaülikooli professor Andres Takjala said Almanni kantsleriks oleku ajal ka kaitseministeeriumilt teadus- ja arendustegevuseks raha. "Mina pean võimalike ostjatega läbirääkimisi. Koostan lepinguid ja hangete dokumente. Tutvustan meie tooteid välisturgudel. Meie lennugraafik on ülitihe," tunnistab Almann.

Kaitseministeeriumis töötamise ajal juhtis president Arnold Rüütli eksnõuniku Arno Almanni poeg arvukalt relvastus- ja infrastruktuuriprojekte. Ta on esindanud Eesti riiki mitmesugustes rahvusvahelistes kohtuvaidlustes. Kõige tuntum neist oli kurikuulus Iisraeli relvatehing. Kuulus ka Eesti NATOga liitumise läbirääkimiste delegatsiooni. "Olen läbirääkimiste laua taga istunud ka samade ametite ja institutsioonidega, kellega ministeeriumi ajalgi pidin suhtlema. Jah, ma oskan lepinguid läbi rääkida. Ma arvan, et hästi," naeratab Almann. "Ta ei ole mingi mees riiulist. Ta on aastaid sama valdkonnaga tegelenud. Suurepärane lobist. Teda võetakse tõsiselt. Kui võimalik klient on tema CV läbi lugenud, on tal vähemalt kindlus, et mingisugust udu talle ei aeta," kiidab Vaher. UAI vahendatav kaup müüakse peaaegu 100%-liselt EList välja. Almann kinnitab Gruusia ja USA kuulumist tema partnerite sekka. Ühtlasi nimetab ta potentsiaalsete turgudena Balkanimaid ja Türgit. Horvaatia ja Aserbaidžaan olevat huvitavad. Praegu valmistub ettevõte veebruari lõpus Abu Dhabis toimuvaks relvastusmessiks.

Küsimusele, kas peate eetiliseks ministeeriumiaegsete kontaktide kasutamist eraäris, vastab kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet: "Nii Eestis kui ka välismaal, nii kaitse- kui ka tsiviilsektoris, nii avalikus kui ka erasektoris on täiesti tavapärane ja loomulik, et töökohta vahetanud tippjuhid kasutavad ära varem omandatud teadmisi, kogemusi ja kontakte. Küll ei anna varasemad teadmised ja kontaktid kellelegi erilisi eeliseid hangetel osalemisel."