Delfi küsimustele vastas kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt.

- Kuidas hindate võidusamba juba alanud remondi puhul selgunud klaasi- ja elektrisüsteemi vigu?

Hiljuti avatud Vabadussõja võidusamba klaaspaneelide defektid ei ole meeldiv kellelegi. Tellijana on kaitseministeerium mainitud puudustele tähelepanu juhtinud ning nõudnud nende kohest parandamist. On hea, et võimalikud nõrgad kohad on kohe esile tulnud ja kiiresti ning loodetavasti jäädavalt parandatud.

- Kas ministeeriumi kontroll oli ehituse ajal piisav või usaldasite liigselt oma partnereid?

Ei tasu unustada, et Vabaduse väljakul asuv võidusammas on nii materjalivalikult, tehniliselt lahenduselt kui valgustuse mõttes unikaalne objekt kogu maailmas. Pingutada tuli nii tšehhidel, Eesti poolelt kaasatud firmadel kui kaitseministeeriumil. Meie poolne ehitusliku järelevalve ja -kontrolli tase vastas kõigile nõuetele ning oli igati professionaalne. Sans Souci ja ministeeriumi vahel sõlmiti detailne leping, meie ülesanne oli tellijana nõuda selle korrektset täitmist.

- Kas olete isiklikult üllatunud või pettunud, et vead nii kiiresti selgusid?

Enamus vigu on tänaseks parandatud ning võidusammas on selline, kui eeldasime. Hea meel on lugeda Eesti Päevalehe poolt hiljuti läbiviidud uuringutulemusi, mille põhjal võib kindlalt öelda, et meie rahvas on monumendi omaks võtnud. Vaidlused vormi üle olid, on ja tõenäoliselt ka jäävad. Väga vähe on aga neid, kes võitu Vabadussõjas tähtsusetuks peavad ning selles langenud kangelaste mälestamist ei väärtusta. Vabadussõja võidusammas annab meile kõigile võimaluse tunda end paremini ja olla osaline tänus neile, kes langesid Eesti riigi püsimajäämise nimel.

- Kas oleks tasunud ettevalmistusele veel rohkem aega pühendada?

Kaitseministri otsus lükata võidusamba avamise tähtaeg 2008. aasta novembri lõpust käesoleva aasta Võidupühale võttis maha palju pinged ning see peegeldub ka oluliselt paremas lõpptulemuses, kui seda oleks suudetud liigselt kiirustades saavutada.

- Kas usute, et ministeeriumis on inimesi, kes taoliste ebaõnnestumiste üle rõõmu tunnevad?

Suhe sambaga on igal inimesel isiklik, kuid soov mälestada Eesti vabaduse eest oma elu andnuid on ühiskonnas väga lai. Võidusamba projektiga seotud ametnikud, erinevate asutuste esindajad ning ehitajad andsid kõik endast parima. Lühikese ajaga andis oma reaalse panuse ka kokku ligi paarkümmend tuhat inimest, annetades kokku kolm miljonit krooni. See on märkimisväärne kodanikualgatus. Vabadussõja võidusammast oli varem proovitud püstitada kuus korda. Seitsmendal korral see õnnestus. Juba see asjaolu on väärt tõdemus, et vajadusel suudame end rahvana kokku võtta ning olulisema eesmärgi nimel olla kõrgemal hetkelistest tõmbetuultest.