Eelmisel nädalal ütles Ühendriikide Euroopa vägede juhataja, kindral Fredrick Ben Hodges, et eurooplased peavad tegema lihtsamaks USA ja teiste sõjavägede ning varustuse ühest riigist teise liigutamise jaoks vajalike diplomaatiliste lubade saamise süsteemi. Näiteks võtab umbes 15 päeva aega, et saada diplomaatilised heakskiidud inimeste liigutamiseks Poolast Leedusse.

Kaitseministeerium kinnitab, et sellist kriitikat pole Eesti üheltki liitlaselt saanud.

"Ükski meie liitlane või ka NATO ei ole tõstatanud küsimust, et Eestil oleks probleeme liitlasüksuste siia ümberpaiknemise korraldamise kiirusega," kinnitas kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang.

"Meie rahuaegsed siseriiklikud nõuded näevad tõesti ette erinevas pikkuses etteteatamise või loa taotlemise ajad teise riigi relvajõudude sisenemisel riiki. NATO liikmesriikide puhul saab suurema osa üksuste ümberpaiknemisest siiski ellu viia pikaajaliste kokkulepete raames. Kui ka tekivad olukorrad, kus on vaja taotleda vastavaid lubasid, siis reaalne praktika on, et liitlaste vastavad taotlused saavad lahendatud jooksvalt, tundide jooksul," kinnitas Sang.