“Kuna IT-kolledž kolib ära, tekkis idee sinna laieneda ja praegu on töös erinevad variandid,” ütles Postimehele kaitseminister Margus Hanson.

Filtri teele uue hoone ehitamise idee seisab kirjas mullu valminud kaitseministeeriumi kokkuhoiuprogrammis. Kokkuhoid tuleneb dokumendi kohaselt sellest, et loobutakse kallist kesklinna kinnistust ning ühendatakse kaitsejõudude ja ministeeriumi kattuvad funktsioonid.

Praeguseks on ministri positsioon kõhklev. “Neid variante alles analüüsitakse sellest vaatepunktist, et milline kaitsejõudude struktuur üleüldse võiks olla,” selgitas Hanson.

“Idee tasemel on olemas ka kavatsus liita kokku kaitseministeerium ja kaitsejõudude peastaap, kuid praegu ei ole veel praktilisi samme selle ühinemisskeemi väljaarendamiseks astutud,” lausus Hanson. “Aga meie riigi väiksust arvestades oleks see üks koht juhtimiskulude kokkuhoiuks.”

Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Madis Mikko väitel valmis mullu uuest majast ka eskiis, kuid uued võimalused Sakala tänava ja Rävala pst kinnistutel tegevust laiendada on andnud alust ka “plaan B-le”.

“Keegi ei tea praegu ka seda, mis saab Vanalinnastuudiost,” rääkis Mikko. “Kui panna kokku Vanalinnastuudio, IT-kolledž ja kaitseministeeriumi praegune maja, oleks see üks tõeline kompu.”

IT-kolledži juhatuse esimees Toomas Sõmera kinnitas kolledži kava kolida oma Rävala puiestee hoonest välja ja ehitada Mustamäele tehnikaülikooli lähedusse uus maja, põhjendades seda Rävala puiesteel paikneva hoone väiksusega.

Sõmera sõnul on nende praeguse maja vastu huvi ilmutanud ka kaitseministeerium, kuid viimasel ajal pole sellest enam räägitud. Hoonestusõiguse võõrandamiseks ootab kolledž praegu valitsuse otsust, kuivõrd kinnistu omanikuks olev AS Sakala Keskus on riigi oma ja seda kureerib kultuuriministeerium.

Kultuuriminister Urmas Paet kinnitas, et toetab IT-kolledži kavasid, kuid hoonestusõiguse müügiks tuleks enne muuta sellega seatud kitsendavaid tingimusi, mis lubavad vaid haridusasutuse ehitamist.

Vanalinnastuudio jätkab Paeti sõnul vaatamata majandusraskustele tegutsemist. Kultuuriministri kinnitusel temani infot kaitseministeeriumi sinna kolimise plaanide kohta jõudnud pole.