Ministeeriumi pressiesindaja Artur Jugaste sõnul saavad teist korda toimuval konkursil toetusi taotleda Eestis registreeritud ettevõtted, kellel on kaitsevaldkonnaga seotud teadus- ja arendusprojekte.

Konkursile oodatakse projekte, millel on kaitse- ja julgeolekuotstarbelisus ning mille vastu on kaitseväel vajadus. Samuti peaks projektil olema hea potentsiaal lüüa läbi rahvusvahelistel turgudel.

Eelmisel aastal laekus kaitsetööstuse arendustegevuse toetuste konkursile 11 taotlust ja toetust said neli projekti, mis on kõik praegu töös.

"Näiteks toetab ministeerium ettevõtete Maru Metall ja Semetron ühisprojekti, mille käigus luuakse mobiilne traumakeskus. Ettevõtted soovivad ehitada lühikese ajaga töökorda seatava meditsiinikeskuse, milles on operatsioonisaalile lähedased tingimused ning millega saab tuua meditsiinilise abi lahingutegevuses haavata saanud kaitseväelastele oluliselt lähemale. Seejuures kasutavad Maru Metall ja Semetron Afganistanis teeninud Eesti kaitseväe meedikute kogemusi," ütles Jugaste Delfile.

Varem on ministeeriumi esindaja sõnul koostöös kodumaise kaitsetööstusega välja arendatud näiteks isevalmistatud lõhkekehade vastane segaja Iris, mida kaitsevägi kasutab juba mõnda aega. Samuti on aktiivses kasutuses näiteks Eestis toodetud rakmed, seljakotid, vormid, sõdurisaapad ja relvade kinnituskonstruktsioonid Sisu soomukitel.

Taotlusi hakkab hindama kaitseministeeriumi kaitsetööstuse arenduskomisjon, kuhu kuuluvad esindajad kaitseministeeriumist, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist, kaitseväest, siseministeeriumist, politsei- ja piirivalveametist, EASist, patendiametist ja Arengufondist.

Taotluste hindamisel lähtutakse projekti otstarbekusest riigikaitse ja julgeoleku jaoks ning oluline on ka projekti rahvusvaheline konkurentsivõime. Samuti võetakse arvesse projekti tasuvust, ettevõtte võimekust ja arendusprojekti teisi rahastajaid.

Toetuste kogusumma on 250 000 eurot, mis jaguneb vähemalt kolme arendusprojekti vahel.