Kokku saab Eesti kaitsevägi selle hankega üle 200 erineva veoki ja haagise. Kogu hangitav tehnika on vähekasutatud, väikese läbisõiduga ning heas korras, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Tegemist on osaga juba neli aastat kestnud koostööprogrammist, mille käigus on Hollandist hangitud ligi 500 veokit, haagist jm varustust. Samuti toimub sarnane programm ka Saksamaaga, kust on viimaste aastate jooksul hangitud ligi 1000 erinevat liikuvvahendit.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on Hollandi ja Saksamaaga sõlmitud hankelepingud heaks näiteks riikidevahelisest praktilisest kaitsekoostööst. „Eesti maksumaksjale on nende vähekasutatud tehnika hangetega kokku hoitud enam kui miljard krooni,“ sõnas Aaviksoo.

Täna sõlmitud lepinguga ostetavaid DAF-tüüpi veokeid, puksiire ja kütuseveokeid kasutatakse peamiselt kaitseväe sõja-aja operatiivstruktuuri kuuluvate tagalatoetusüksuste varustamiseks. Hangitavad haagised on varustatud kraanadega, mistõttu on neid võimalik laadida ilma kõrvalise abita.

Hollandist hangitavad väliköögid vahetavad kaitseväes välja aastate eest Rootsi Kuningriigilt kingitusena saadud vananenud väliköögid.

Meditsiinivarustuse hulgas on mitmesuguseid abiseadmeid töövahendite steriliseerimiseks, laboriseadmeid, kirurgitööriistu ning operatsiooniruumide sisustust. Hangitavat meditsiinivarustust kasutatakse kaitseväe mobilisatsioonivarude täiendamiseks.

Hollandi kaitseväele kuuluva varustuse müüs Eesti kaitseministeeriumile Hollandi Kuningriigi rahandusministeerium, keda esindab Hollandi kaitseväe kaitsevarustuse agentuur (Defence Materiel Organisation). Vastavalt lepingule ei avaldata hanke täpset hinda.