“See eriväljaanne on vaieldamatult poliitiline,” ütleb staažikas kaitseliitlane. “Näiteks Endel Lippmaa artikkel kutsub hääletama ainult Euroopa Liidu poolt. Kaitseliit aga on apoliitiline organisatsioon ning sellist eriväljaannet pole kaitseliidul õige levitada. Sõjavägi ei tohi sekkuda poliitikasse,” ütles ta SL Õhtulehele.

Ajakirjad toimetati kaitseliitlaste postkastidesse kaitseliidu kulul. Postiljone mängima pidanud kaitseliitlased avaldasid pahameelt — mõned sellepärast, et pidid postiljonitööd tegema, teised sellepärast, et ei ajakirja tegemine ega selle levitamine pole see, millega kaitseliit peaks tegelema.

Kaitseliitlase sõnul käivad juba ammu jutud ajakirja tiraaži suurendamisest, et see kõikide kaitseliidu liikmeteni jõuaks. “Nüüd on tiraaži suurendamiseks raha leitud, aga kahju on, et see algas just selle erinumbriga,” nendib ta.

Kaitseliidu avalike suhete juht Neeme Brus tunnistab, et Euroopa Liidu teemalise eriväljaande tiraaž on viis korda suurem ning see on mõeldud laiemale lugejaskonnale.

“Ajakirja üks eesmärk on tutvustada inimestele seda euroasja ja teiseks läbi viia logistilist harjutust,” seletas Neeme Brus, kelle väitel ei ole tegemist poliitilise ajakirjaga.

“Poliitika on see, kui üks erakond oma asja ajab. Aga kaitseliit on üleriiklik organisatsioon ja kui me oma liikmeid teavitame, siis ei saa seda kuidagi poliitikaks nimetada,” tõrjub Brus eriväljaandelt poliitilisuse hõngu.

Tartu ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni osakonna õppejõud Mart Raudsaare sõnul teevad kõik väljaanded, mis räägivad Euroopa Liidu poolt või vastu, mingisugust propagandat. Millise propagandaga on tegu, sõltub konkreetsest väljaandest.

“Kas kaitseliidul on üldse põhjendatud sõna võtta poliitilisel teemal?” küsis Raudsaar, kelle sõnul oleks arusaadav, kui kaitseliitu kuuluvad inimesed avaldaks oma arvamust kui kodanikukohust täitvad kodanikud. Praegusel juhul aga on tegemist kaitseliidu ametliku väljaandega.

“Euroopa Liidu temaatika kajastamisel on puuduseks see, et ei ole piisavalt analüütilisi materjale. Väga pinnapealselt käib kõik,” nentis Raudsaar. “Kui avaldatakse teatmeteose stiilis fakte Euroopa Liidu kohta, siis see ehk ei oleks tõepoolest propaganda,” ütles ta.