Kaitseliidu liikmetele on välja saadetud operatiivsed sõnumid ja hetkel on loomisel meeskond, et saata vabatahtlikud kaitseliidu liikmed appi Väike-Maarja valda ja vajadusel ka teistesse maakondadesse.

Maavanem Einar Vallbaum tutvus olukorraga Kunda linnas ja Sõmeru vallas ning koos Viru maleva pealiku Rudolf Jeeseri ja väljaõppeülema, staabiülema ülesannetes Erik Sillaga külastati ka tormijärgseid Rakke ja Väike-Maarja valdu. Maavanema sõnul on olukord kõige kurvem Väike-Maarjas. Kunda linn, Sõmeru ja Rakke vallad on lubanud oma jõududega hakkama saada.

Jeeser ütles, et kaitseliit on oma liikmetele välja saatnud appipaluvad sõnumid ning praegu pannakse kokku meeskonda, et saata abimehed Väike-Maarja valda ning vajadusel ka teistesse omavalitsustesse.

Kaitseliitlased aitasid taastada mobiiliside

Eile kella 18 paiku võttis Ida-Eesti päästekeskus ühendust Viru malevaga ja esitas ametiabi taotluse elektrigeneraatoritele, et tagada elektrit senikaua, kui Eesti Energia taastab tavaühenduse EMT mastis.

Kell 19.15 oli Viru maleva esindajad koos 6KW generatoriga valmis sõitma ükskõik millisesse Lääne-Virumaa piirkonda.

Ida-Eesti päästekeskuse direktor Ailar Holzmann otsustas, et selleks kohaks saab olema Väike-Maarja külje all osuv EMT Ebavere mobiilimast ja põhjuseks see, et tagada tormkahjustuste piirkonnas nii hädavajalik sideühendus.

Koheselt alustatai Viru maleva ja EMT tehnilise personali vahel infovahetust masti täpse asukoha ja tehniliste lahenduste otsimise osas. Kell 21.12 oli Ebavere mast taas opereerimisvõimeline.

Kaitseliit on valmist tagama elektrit seni kaua, kui Eesti Energia taastab tavaühenduse Ebavere mastis.

Ilmajääm mõõtis 9.augusti äikeseraju ajal kõige tugevama tormi-iili Väike-Maarjas, kus tuule kiirus ulatus 36,5 meetrini sekundis. Orkaaniks nimetatakse tormituult, mille kiirus ületab 32,7 meetrit.