ESTGUARD-1 on esimene täielikult Kaitseliidu baasil moodustatud missiooniüksus.

“Kaitseliitlase vaba tahe on võimas relv, usun et sellest on abi ka kaitseväe teenistuses välismissioonil,” sõnas Kaitseliidu ülem major Benno Leesik.

Rivistusel annab major Leesik rühmale üle Kaitseliidu lipu. Sõnavõttudega esinevad riigikogu riigikaitse komisjoni esimees Toivo Tootsen ja maaväe esindajad.

Missiooni õnnistab rahuoperatsioonide keskuse kaplan leitnant Gustav Kutsar.

Kaitseliitlastega sõlmiti välismissioonil osalemiseks tegevteenistuslepingud. Missioonieelne väljaõpe viidi läbi rahuoperatsioonide keskuses.

Kaitseliitlastest moodustatud 28-liikmelise valverühma ESTGUARD-1 ülesandeks saab olema Sarajevost 120 km põhjapool asuva Tuzla lennubaasi valve ja kaitse Euroopa Liidu jõudude koosseisus koos Austria, Tšehhi ja Slovakkia kaitseväelastega.

Kolm ESTGUARD-1 allohvitseri on alates 5. detsembrist Bosnia-Hertsegoviinas tutvumas olukorraga ning võtmas üle teenistusülesandeid. Ülejäänud rühm suundub missioonile reede hommikul.

ESTGUARD-1 ülem on leitnant Margus Võsu kaitseliidu peastaabist.

Eesti kaitsevägi on osalenud rahutagamismissioonil Bosnias aastatel 2001-2002 luurekompanii ning staabiohvitseridega ja aastatel 2004-2005 staabiohvitseridega. Siiani on kaitsevägi operatsioonil ALTHEA osalenud kahe staabiohvitseri ja ühe staabiallohvitseriga.