"IRL tegi koalitsioonile ettepaneku vanemapensioni kärpimisest loobuda, kuid tänasel erakorralisel rahanduskomisjoni istungil lükkas koalitsioon meie ettepaneku tagasi, mistõttu jäävad meie 1000 muudatusettepanekut pensioniseaduse eelnõu juurde jõusse," ütles IRLi fraktsiooni aseesimees Kaia Iva Delfile.

Iva sõnul on probleem selles, et valitsusliit tahab petta 226 000 pensionäri, võttes neilt ära 86 miljonit eurot, mis neile 2012. aastal vastuvõetud seadusega lubati pensionilisana laste kasvatamise eest.

"IRL ei lepi sellega, et minnakse juba kehtiva seaduse kallale ning riivatakse pensionäride õigustatud ootust lisapensionile," ütles Iva. "See looks äärmiselt kehva pretsedendi kõigi lastega perede ja eakate jaoks."

Kui valitsuse vahetusega tühistatakse nii kergekäeliselt eelmise valitsuskoalitsiooni ajal seadustatud pensionid, siis võib Iva sõnul tulevikus samamoodi tühistada ka kõik muud seadusega antud lubadused. "Sellisele poliitilisele kultuuritusele tahamegi vastu seista," sõnas Iva.

Opositsiooni ainus seaduslik viis takistada vanemapensioni edasilükkamist on blokeerida parlamendis vastava eelnõu menetlemist.

"Selle eesmärk, erinevalt viimastel aastatel nähtud ööistungitest, ei ole uute täiendavate sadade miljonite eurode kulutamine ega ka riigi maksusüsteemi pea peale keeramine," kõneles Iva.

IRL seisab Iva sõnul selle eest, et riik täidaks endale varem seadusega võetud kohustuse, mille kulu on juba aegsasti riigi eelarvestrateegiasse planeeritud.

"Meie eesmärk pole Toompeal riigikogu liikmeid öösitungitega kurnata vaid näidata selgelt, et koalitsiooni enda tekitatud eelarveauke ei saa täita pensionäridest emadelt võetava rahaga," kõneles Iva.

Valitsusliidu väited, et kuna äravõetav pensionilisa on väike, siis pole see pensionäride jaoks oluline, on Iva sõnul kohatud.

"Rõhutan, et pensionilisa laste kasvatamise eest seadustati just seepärast, et vähendada ebaõiglust, kuna laste kasvatamise tõttu on vanem, tavaliselt ema, pidanud olema palgatööst eemal ja saab seepärast ebaõiglaselt väiksemat pensioni," selgitas Iva.