„IRL on kindlalt veendumusel, et esindusdemokraatia on Eesti jaoks õige tee. Esindusdemokraatia üks lahutamata osa on demokraatlikel valimistel valitud erakonnad. Erakondade vastandamine ülejäänud ühiskonnaga ei vii meid edasi,” ütles Iva.

„Sarnaselt erakondadele on tugev kodanikuühiskond esindusdemokraatia üks osa ning tänane pöördumine näitab, et igaühel on võimalik osaleda poliitilises diskussioonis,” leiab Iva.

„On selge, et rahastamisskandaali järelmõjud on tekitanud ühiskonnas sügavat pettumust ning kahtluse alla on seatud poliitikute usaldusväärsus laiemalt. Kõik ühiskonna osapooled peavad suutma dialoogi pidada ning see eeldab kõigi asjaosaliste lugupidavat suhtumist.”

Iva märkis veel, et IRL toetab ettepanekuid, mis muudavad erakondade rahastamise reeglid senisest selgemaks ning uute erakondade loomise lihtsamaks.

Tänases Eesti kahes suuremas päevalehes avaldasid 17 avaliku elu tegelast pöördumise Harta 12, milles leiavad, et Eesti võimulolijad ei tunne enam vajadust avalikkusest välja teha. Võim on müüdav ja võimu nimel valetatakse.

Rühmitus pöördus avalikkuse, eelkõige aga poliitilise eliidi poole ning rõhutas, et parlamendierakonnad ei tohi monopoliseerida teed võimu juurde.

Harta 12-le kirjutasid alla Andres Ammas, Ignar Fjuk, Tarmo Jüristo, Juhan Kivirähk, Marju Lauristin, Ahto Lobjakas, Silver Meikar, Jevgeni Ossinovski, Pärtel Piirimäe, Rein Raud, Jüri Saar, Marek Tamm, Indrek Tarand, Siim Tuisk, Daniel Vaarik, Tõnu Viik ja David Vseviov.