Eestisse tulekut kaalub 15 000 Soome väikeettevõtjat, kes otsivad Tallinnas soodsat ärikeskkonda. Sellise väite esitas Soome ettevõtjate klubi SEKE, mis korraldab Viru hotellis õppepäevi kolida soovivatele rahvuskaaslastele.

Klubi kinnitusel alustab 90% nende seminaridel osalejatest Eestis ettevõtlust. Eestisse soovivad tulla nn mikroettevõtjaid, kus perekond on endale tööandjaks. Kui nad tulevad peredega, siis tähendab see sama suure inimhulga Eestisse kolimist, kui elab Tallinnas Õismäel — üle
40 000 inimese.

„Soome maksusüsteem sobib suurkorporatsioonidele ja väikeettevõtja ei suuda ellu jääda,” ütles SEKE aseesimees Kare Uotila. „Tingimused on ettevõtja jaoks Eestis palju soodsamad, sest bürokraatiat on tänu elektroonilisele asjaajamisele palju vähem.”

Tasub osa saada Euroopa Liidu poolt Eestile ohtralt makstavast abirahast, ettevõtluskulud on madalad, mõnel tööotsijal on kaks kõrgharidust ja ta valdab mitut keelt, kohaliku teenindussektori tase on uutele tulijatele võimalusi pakkuvalt madal — niimoodi kirjeldab SEKE koduleht Maarjamaa eeliseid. Eestis tegutseb üle 100 000 ettevõtte, millest üle 4000 kuulub soomlastele.

Varem hotellinduses töötanud Antti Jokinen avas mullu pealinna kunagise tuntuima viinapoe kohal baari Tallinn Lounge. Ta valab ise õlut ja peseb tualettruumi — võrdväärselt teiste baari töötajatega. „Iga nädal istub siin baaris soomlasi, kes küsivad, kuidas Eestis äri alustada,” rääkis Jokinen. „Olen töötanud Rootsis, Uus-Meremaal, Šveitsis, Inglismaal, kuid jäin Eestisse pidama. Soomes on igasuguste lubade saamine nii kallis ja aeganõudev. Eestis teed kõik asjad ära arvutis ja maksusüsteem ei tapa sind.”