“Üht kaitsepolitsei ja Põhja ringkonnaprokuratuuri poolt uuritavat kriminaalasja läbib tõepoolest presidendi kantselei haldusteenistuse endine juhataja Jüri Soone kui kahtlustatav,” märkis prokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu. Soonet kahtlustakse pistise võtmises ning talle usaldatud võõra vara ebaseaduslikus kasutamises, kirjutab SL Õhtuleht.

“Pistise suurusjärk on hetkel alla 100 000 ja meil on välja selgitatud kaks konkreetset juhtumit,” märkis Põhja ringkonnaprokuratuuri majandus- ja korruptsioonikuritegude osakonna vanemprokuröri asendaja Lauri Aasmann. “Pole välistatud, et neid tuleb veel juurde, kui nüüd natuke ajaloos veel tagasi lähme.”

Kahtlustuse all olevad juhtumid on toime pandud tänavu juulist novembrini.

“Võõra vara ebaseaduslik kasutamine on lihtsamalt öeldes omastamine. Näiteks see, et ta tellis kuskilt mingit kaupa ja lasi siis oma isiklikud arved presidendi kantseleil kinni maksta,” selgitas Aasmann.

Kriminaalmenetluse käigus kogutu annab aluse kahtlustada Soonet ka selles, et ta on saanud vastutasuna vara ja muid varalisi soodustusi selle eest, et tema eestvedamisel on presidendi kantselei sõlminud mitu ehitus- ja renoveerimistööde lepingut. Samuti kahtlustatakse teda selles, et ta pööras mitmel korral oma ametiseisundit ära kasutades enda kasuks presidendi kantselei vara, mis oli tema valdusse ja kasutusse antud.

Soone lahkus ametist omal soovil 6. novembril. Kuid prokuröri sõnul poleks prokuratuur tal lubanud mingil juhul tööd jätkata.

Uurimine Soone asjus on algatatud karistusseadustiku kahe paragrahvi alusel, mis puudutavad pistisevõtmist ja omastamist. Karistusena on ette nähtud omastamise puhul kas rahatrahv või kuni kolmeaastane vangistus, korduva pistisevõtmise eest võidakse süüdlane kuni viieks aastaks trellide taha saata.