Sõidukeid ei hangita ega vahetata sõltuvalt presidendi, tema abikaasa või mõne teise teenindatava isiku soovidest lähtuvalt, ütles Delfile presidendi kantselei pressiesindaja Kaidi Aher.

Ta selgitas, et lepingute ja hangete ettevalmistamisel võetakse arvesse konkreetse sõiduki kasutusvajadustest tulenev võimalik lepinguperioodi pikkus, eeldatav läbisõit lepinguperioodil ning garantii kestus, mis reeglina on kaks aastat. Oluline on ka auto kasutusintensiivsusest ja läbisõidust tulenev sõiduki võimalik järelturg, mis on oluline asjaolu sõiduki müüja jaoks. 

Selline näeb välja presidendiproua vana auto. Pildistatud Delfi piltniku poolt lõppenud talvel. Uue auto välimus saab olema samasugune.

Julgestuse tõttu erandlik riigihange

Evelin Ilvesele hangiti uus ametiauto erandliku riigihankega ning pakkumine võeti vaid ühelt automüüjalt. "Tulenevalt riigihangete seadusest küsiti pakkumus ühelt pakkujalt, kuna Vabariigi Presidendi abikaasa kuulub julgestuspolitsei poolt mobiilkaitse teostamise teel julgestatavate isikute loetellu ning antud sõiduk on osutunud selle ülesande täitmiseks sobivaks," ütles Aher.

Presidendiproua Evelin Ilves saab lähipäevil uue ametiauto - ligi miljon krooni maksva poolmaastikuauto Audi A6 Allroad. Kui praegu kulub maksumaksjatel esileedi autoliisingu tasumiseks 12 316 krooni kuus, siis uue Audi kuumaks on 12 293 krooni.

Vastavalt presidendi ametihüve seadusele on Vabariigi Presidendi abikaasal õigus presidendi ametivolituste ajal kasutada riigi kulul ametiautot ning selle korrashoiu ja kasutamisega seotud teenuseid.

Helle Meril ei olnud eraldi autot isiklikus kasutuses, kui ta oli ametis oleva presidendi abikaasa. Ingrid Rüütlil oli 2002. aastal Volvo, alates 2003 Chrysler Grand Voyager LX3,3.

Naabermaade esileedidel ametiautot pole

Ajal, mis Evelin Ilves vahetas oma 2,5 aastat vana Audi A6 Allroadi uuema mudeli vastu, pole meie naaberriikide presidentide abikaasadel eraldi ametiautot.

Delfi andmetel sõidab Läti president Valdis Zatlers soomustatud 2006. aasta Mercedesega, kuid tema abikaasal Lilita Zatlerel oma ametiautot pole. Ka eelmistel Läti presidentide abikaasadel pole isiklikku ametiautot olnud – kui neil oli vaja kuhugi sõita, siis kasutasid nad selleks presidendi kantselei sõidukit.

Ka Leedu riigipea Valdas Adamkuse ametiautoks on Mercedes-Benz ning riigi esileedil pole isiklikku ametiautot.