"Praegu on kõik ebaselge. Igaüks selgitab, kuidas tema seda lugeda oskab. Selliste tõsiste lepingute puhul on vaja pädevat, kaalutletud juristi hinnangut," rääkis Simson täna pärast Keskerakonna erakorralist koosolekut Delfile.

"Selge on see, et juhatusest see [garantiikirjad – toim.] läbi ei ole käinud. Hulgim juhatuse liikmetest ei ole seda näinud," lisas ta.

"Oudekki Loone võib väita seda [et kõik on õiguslik – toim], aga Oudekki Loone oli samas juhatuses, kust küsiti, kas juhatuse liikmed on seda näinud – ja ei ole näinud," rääkis Simson.

"Kahe nädala pärast saame vahekokkuvõtte teha. Praegu oleme olukorras, kus igaüks kombib seda lepingut vastavalt oma ettevalmistusele, tegelikult peaksid ütlema autoriteedid, millega tegu," lisas ta.

"See on väga kahetsusväärne, et selline asi sai erakonnas juhtuda. Kui me sellest midagi õpime, siis seda, et meie põhikirjas peab tulema kitsendus, et üks juhatuse liige ei saa võtta selliseid kohustusi. See peab olema juhatuse volitusega tulevikus," sõnas Simson.

Sellise suure erakonna juhatuse liikmed peavad Simsoni hinnangul alati teadma, et nad vastutavad nii oma isikliku vara kui ka au ja väärikusega.

"Siinkohal tuleb silmas pidada, et võrreldes teiste erakondadega oleme väga heas seisus. Teised erakonnad on rendipinnal. See maja on kordades rohkem väärt kui nõuded, mis meie vastu võidakse esitada," lisas ta.

Garantiikirjade maht ulatub ligi 700 000 euroni

Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk nentis, et tegelikkuses on garantiikirju kaks, mitte vaid üks, nagu varem avalikkusele teada oli.

Lisaks 450 000 euro suurusele Toobali poolt Pettai firmale antud garantiikirjale sõlmiti samal päeval samade osapoolte vahel veel ka teinegi garantiikiri mahus 230 000 eurot.

Keskerakonna juhatuse liige Yana Toom ütles Delfile, et garantiikirjade kohustuste täitmiseks läheb ainult siis, kui kolmandad isikud esitavad selleks nõudmised Keskerakonnale. "Seda pole juhtunud ning meie teada seda juhtuma ei hakka. Praegu peetakse läbirääkimisi ja me loodame, et saame asja rahumeelselt lahendatud," lisas ta.

Toom ütles, et tema hinnangul paistab olukord praegu minevat pigem nii, et Keskerakond reaalselt mingeid summasid Toobali poolt antud garantiikirjade põhjal välja käima ei pea hakkama.

Tänasel koosolekul moodustati töörühm garantiikirjaga tegelemiseks, mille koosseisu kuuluvad juhatuse liige Taavi Aas, Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone, tegevsekretär Peeter Vitsur, ja erakonna büroo nõunik Andres Hiie.

“Viimastel päevadel meedias palju elevust tekitanud garantiikiri ei ole Keskerakonna jaoks midagi katastroofilist, nagu seda on püütud väita,” ütles Keskerakonna peasekretär Oudekki Loone pressiteenistuse vahendusel.

“Ma rõhutan, et antud garantiikirjast lähtuvalt ei ole mingit garantiikohustust tekkinud. Antud hetkel räägime asjassepuutuvate isikutega läbi,” lisas ta.