Jaanuaris hinnati Eesti Päevalehe tellitud ja Turu-uuringute AS-i tehtud küsitluse järgi Taavi Rõivase töö seni madalaimale tasemele. Peaministri töö keskmiseks hindeks kujunes viie punkti skaalas 2,57.

"Mõnes mõttes on praegune olukord sarnane, sest kahe valitsuserakonna vahel valitseb leppimatu vastasseis kooseluseaduse küsimuses ja selle tüli lahendamiseks vaadatakse ootavalt peaministri poole," võrdles Juhan Kivirähk Eesti Päevalehes uuringu tulemusi eelmise aastaga, kui sotsiaaldemokraadid nõudsid koalitsoonilepingu ülevaatamist.

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on valimiste järgsele ajale iseloomulik see, et Taavi Rõivas pole kordagi saanud vastajatelt vähemalt rahuldavat hinnangut.

Simson leiab, et peaministril on kõik eeldused kirjutada enda kontole Eesti arengu edusammud, kuid praegu pole ta seda saavutada suutnud. "Kui aga majandus on seisakus, investeeringud SKP-sse viimase 20 aasta madalaimas seisus ning maapiirkondade tühjenemine kestev, oodatakse peaministrilt vähemalt visiooni olukorrast välja tulemiseks. Rõivasel plaani pole," sõnas Keskerakonna fraktsiooni juht.

"Nii kujunebki rahval seisukoht, et ta mitte pole kasutu peaministrina, vaid teeb seda kohta kinni hoides lausa kahju," leidis Simson.

Rõivaselt tuleb vastuseks vaikus ja jutt peenhäälestusest nagu kodutöö tegemata jätnud koolijütsilt ning nii ongi ainus õiglane hinnang "Istu, kaks!".
Kadri Simson

Inimesed ootavad Simsoni arvates valitsusjuhilt sõnumit, kuidas tekib juurde vääriliselt tasustatud töökohti ning kuidas tagatakse riigile piisavad vahendid esmavajalike ülesannete täitmiseks. "Rõivaselt tuleb vastuseks vaikus ja jutt peenhäälestusest nagu kodutöö tegemata jätnud koolijütsilt ning nii ongi ainus õiglane hinnang "Istu, kaks!"," oli ta kriitiline.

Laupäeval, pärast erakondade reitingute avaldamist, ütles Keskerakonna fraktsiooni juht, et "kolmikliit ei jõua kokkuleppele ka lihtlabastes küsimustes". Tema hinnangul puudub valitsusel otsustusvõimeline peaminister.

Valdo Randpere sõnul on hinnangud Rõivasele ja Reformierakonnale ebaõiglased

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Valdo Randpere leidis, et hinnangud Rõivasele ja erakonnale on ebaõiglased, sest valitsus on palju sisulist ära teinud.

"Kui vaadata viimast aastat, siis võib põhimõtteliselt praeguse valitsuse kohta öelda, et tehtud on päris suuri asju. Haldusreform on valmimas, töövõimereform, riigieelarve – need on suured asjad, mis on ära tehtud, ja nendele ei ole keegi pööranud mingit tähelepanu," rääkis Randpere.

"Siis on pisikesed asjad, mille üle on tekkinud palju vaidlusi ja nääklusi. Selge see, et inimesed vaatavad kõrvalt ja nad tahaksid näha rohkem koosmeelt, rohkem üksmeelt. Ma olen selles päris kindel," tõdes Randpere.

"Seda enam on lootust, et kui need pisikesed nääkluseasjad laualt ära saab, tekib inimestel võib olla teine arusaam ja tervikpilt," lootis reformierakondlane.

Kaamerate ees vaidlemisel on omad eelised, aga ka puudused - tähelepanu on garanteeritud, tulemuslikkus tihti küsitav.
Taavi Rõivas

Delfi palvele kommenteerida eelmise nädala valitsuse pressikonverentsil tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ja justiitsminister Urmas Reinsalu vaidlust ja seda, kas peaminister püüab koalitsioonipartnereid ka üldiselt lepitada, vastas Rõivas, et avaliku vaidluse tulemuslikkus on kahtluse all. "Kaamerate ees vaidlemisel on omad eelised, aga ka puudused - tähelepanu on garanteeritud, tulemuslikkus tihti küsitav," sõnas peaminister.