"Kõik võidavad ühe protsendi, välja arvatud need, kes tulumaksu ei maksa," vastas Ansip.

Simson ise tõi välja, et miinimumpalga saaja võidab tulumaksumäära vähendamisest ühe protsendi võrra 1.97 eurot, keskmise palga saaja 7.49 eurot ning peaminister 48.48 eurot kuus, mis on mitu korda rohkem, kui miinimumpalga saaja võidaks aasta jooksul.

Peaministri sõnul on tulumaksuvaba miinimumi suurendamine ja tulumaksumäära vähendamine käinud käsikäes.

Simson juhtis aga valitsusjuhi tähelepanu sellele, et tulumaksuvaba miinimumi pole juba 2006. aastast tõstetud. Toona oli see alampalgast 66,7 protsenti ja kui see järgmisel aastal ei tõuse, siis moodustaks tulumaksuvaba miinimum alampalgast kõigest 36,9 protsenti.

Peaminister ei osanud öelda, kui palju tõuseb järgmisel aastal tulumaksuvaba miinimum. "See selgub riigieelarve koostamise käigus ja riigikogus selle menetlemise käigus," sõnas Ansip.

Peaminister meenutas, et majanduskriisi ajal tulumaksuvaba miinimumi ei vähendatud.

Keskfraktsiooni liige Marika Tuus-Laul päris peaministrilt astmelise tulumaksu kohta, tuues näiteks, et ühetaoline tulumaks on veel mõnes slaavikeelses riigis ning näiteks Albaanias, Hongkongis, Bulgaarias, Rumeenias, Mongoolias.

Astmeline tulumaks on arenenud riikides nagu näiteks Luksemburgis, kus on 17 maksuastet, Soomes, Itaalias, Belgias viis maksuastet, Portugalis kaheksa. Neli astet on näiteks Saksamaal, Hollandis, Hispaanias, Austrias. Ameerikas on näiteks neli astet ja ka esimeses Eesti Vabariigis oli meil 13 astet.

"Ma leian, et riik on sidus just siis, kui maksumaksjad saavad aru, kuidas maksusüsteem toimib," vastas Ansip. "Eesti inimese jaoks on selge ja ühetaoline maksusüsteem kõige parem."

Ansipi sõnul on oluline see, et inimesed teaksid, kuidas maksusüsteem toimib ja kui nad usaldavad seda süsteemi, siis nad maksavad makse ausalt.

"Me oleme silmitsi maksuaukudega, aga meie probleemid on väiksemad kui paljudes teistes riikides," rääkis Ansip ja viitas, et OECD hinnangul on maksukogumise efektiivsus OECD liikmesriikide hulgas kõige suurem just nimelt Eestis.

Simson esitas tänas rahandusminister Jürgen Ligile täna ka arupärimise samal teemal, soovides teada, millal ja kui palju tulumaksuvaba miinimum tõuseb.