Kui palju oled mänginud mõttega, et kui ma oleksin peaminister, siis kas ma oleksin ka hea minister?

Eks ma ikka olen. Ma olen kaheksa aastat olnud riigikogus ja näinud erinevaid ministreid. Ja nendest väga paljude puhul tekib tunne, et appi, miks ta on minister. Riigikogus sageli ei näe seda olukorda, kus kõik muigavad või kõik naeravad. Aga kui Reformierakonna juhatus otsustas, et Taavi Rõivas saab peaministriks, siis pool päeva käis riigikogu muigega ringi. Ma arvan, et kõik need, kes muigasid, arvasid, et kui juba tema saab olla peaminister, siis miks mitte mina.

Ma olen alati mõelnud, et need inimesed, kes tulevad ministripositsioonilt riigikokku tagasi, on alati nii traagilised. Et mis see on? Aga ma olen alati tahtnud mõelda, et see pole mitte see, et neilt on autojuht ja abilised ära võetud, vaid et kui nad tulevad riigikokku, siis nad saavad ainult teoreetiliselt arutleda selle üle, mida muuta. Aga minister olles said nad reaalselt midagi ära teha.

Mis arvad, et kui te omavahel telefonitsi räägite, kas teid kuulatakse pealt?

Meil on selline seadus, et kui sinu pealtkuulamine lõpetatakse, siis tuleb sulle teada anda. Mulle ühe asja raames on teada antud, et minu kõnesid on pealt kuulatud. See oli seotud Priit Toobali ja Lauri Laasi asjaga. Samas ma olen andnud allkirja NATO saladusele ligipääsemiseks, et ma luban ennast pealt kuulata. Ma peaksin põhimõtteliselt olema arvestanud sellega, et minu meile loetakse, minu kontot jälgitakse ja kõnesid kuulatakse.

Kas sa arvestad sellega kui tahad isiklikke sõnumeid vahetada, stiilis: “Kallis, too piima”?

Ei arvesta! Sest elu tahab elamist. Ma arvestan sellega, et minu sõnumisaladust ikka austatakse ja keegi ei minu isiklikke kõnesid ei stenografeeri ja ei unusta neid Ekspressi lifti.

Kuidas sulle tundub see Edgar Savisaare lugu, on kapol millestki kinni hakata?

Mulle tundub, et seda tehakse äärmiselt räpakalt ja ettevalmistamata ja mina ei ole välja mõelnud, miks nii räpakalt nii suure huvi alla sattuvat lugu on ette võetud.

Kas Edgar Savisaar on süütu?

Ma ei ole näinud tõendeid, mis väidaks teistpidist. Teisipäeval oli olukord see, kus 14 tundi andsid omapoolseid selgitusi prokuratuur ja kapo, aga Savisaarele seda võimalust ei antud. Ta võis seal Hundisilmal ratastooliga sõita ja lehvitada, aga midagi selgitada ta ju ei saanud.

Ma ei ole kindlasti Keskerakonnas sellepärast, et ma arvaksin ette, et Savisaar on süüdi. Neid inimesi Eestis on väga palju, kes koheselt on nõus teda süüdi mõistma milles iganes. Meie Keskerakonnas oleme teistmoodi, me teeme temaga igapäevaselt koostööd, me teame teda inimesena ja mitte pildina või maskoti või ikoonina ja seetõttu me anname talle usalduskrediiti rohkem.

Kuidas Savisaar oma sõnadega selgitas, mida kapo ta juurest otsis?

Ma esimest korda olen temaga rääkinud peale seda lugu täna ja küsisin tema tervise kohta. Sel hetkel ma arvasin, et ta on niikuinii sellise pinge all, et minu küsimus "mis toimub?" ei aita kuidagi olukorrale kaasa. Mul oli hea meel kuulda peale operatsiooni, et ta on kontaktne ja tema puhul on minu põhiliseks mureks see, et see juhtum ei võtaks liiga palju tolli tema taastuvast tervisest.

Ta vaatab seda oma tervist sellise vaatleja pilguga ja ilmselt on tema poolt soov anda edasi sõnumit, et pole hullu midagi. Püüab hoida optimistlikku meelt. Tuleb anda aega. Ilmselge on see, et ta ise oma tervist ei hoia, siis peavad lähimad kolleegid sundima teda seda taastumisaega võtma.

Kuidas ta jalakaotust üle elas?

Ma arvan, et seda kõige suuremat üllatust või šokki mina ei näinud. Eks see oli tema laste silme all, kui see sündis. Kui mina temaga kokku sain, oli ta sellega leppinud ja võtnud seda väga lihtsa valikuna, et on kas jalg või elu. See valik oli ilmselgelt väga õigesti tehtud.

Millal Savisaar päriselt annab sulle erakonna juhtimise võimaluse?

Me vestlesime Edgariga aasta tagasi, kui ma tegin pakkumise, et võiks tema koormat vähendada ja panna peaministrikandidaadi koorma mulle. Üleüldiselt ma arvan, et Savisaar ei anna mitte midagi. Ta on valmis võtma iga võitluse vastu. Ja arvab, et kui midagi antakse niisama, siis tasuta asju ei osata hinnata.

Millal sa siis võtad selle koha?

Tänasel hetkel, kui ta on haiglas, ei arva ma, et see oleks üldse õige hetk seda arutada, mis saab kahe kuu pärast.

Kas vastab tõele, et kui Edgar üldse kedagi kuulab, siis see oled sina?

Ma arvan, et tema tervise mõttes on selge nüüd see, et tal puuduvad elus autoriteedid, kes saaks teda sundida seda hoidma. Ja igal inimesel peaks elus autoriteet olema. Minu pluss on see, et ma julgen talle öelda ka arvamusi, mis talle ei meeldi. Tema kuvand on suurem, kui ta ise ja paljud inimesed pelgavad öelda asju, mis talle võib-olla ei meeldi kuulda. Aga adekvaatse otsuse tegemiseks peab olema nii pluss- kui vastuargumente.

Julged sa talle öelda, et hoia oma tervist ja astu kõrvale, ma hakkan ise juhtima?

Ma julgen talle anda nõu, mida ma pean talle vajalikuks ja meie läbisaamine, vaatamata sellele, et ma annan talle nõu, mida ta kuulda ei taha, on püsinud senimaani hea.

Sul peab ju mingi plaan olema, sa ei saa ju niisama ootama jääda, et keegi pakub sulle peaministrikohta?

Plaan on teha seda tööd, mis mulle huvitav on - ma teen seda tööd, mis mulle huvitav on. Plaan on teha seda hästi ja siis mul on veel selline arusaamine, et väga pikalt ei tasu mingit plaani teha, sest sel ajal kui sina plaani teed, istub jumal pilve peal ja naerab. iga asi tuleb õigel ajal või natuke hiljem. Meie valitsusse minek tuleb ka ilmselt ka õigel ajal, või minu jaoks küll… ma olen olnud mitu aastat valmis. Tuleb natuke hiljem kui õige aeg on käes olnud, õige aeg on juba käes.