Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson rääkis Delfile, et peab uue paremerakonna loomist mõistlikuks mõtteks, kuna Reformierakonna ja IRLi toetuse vähenemine on poliitmaastikule tühimiku tekitanud.

„Eestis on alati neid valijaid, kes on valmis kõik oma lootused panema millelegi uuele ja toetama valimistel uut jõudu. Seda on oma kasuks kasutanud nii Res Publica kui ka rohelised,“ ütles Simson.

„Vaadates, kui madal on Reformierakonna ja IRLi toetus, siis on teatav osa valijaid, kes eelistust ei oma ja on ooteasendis. Teades Männikut kui väga tegusat juhti, siis tal on võime endale ka mõttekaaslasi koondada,“ lisas ta.

Kui Männik on andnud mõista, et majanduskasvu tagamisel on võtmeks parempoolne poliitika, siis sellega Simson nõustuda ei taha. „Sellega läks Männik lihtsalt poliitilisse retoorikasse. Parempoolsus ei võrdu majanduskasvuga,“ selgitas ta.

Simsoni hinnangul Männik näeb ehk natuke kaugemale ette ning võtab arvesse Reformierakonna ja IRLi on langust, mis tekitab tugeva tühimiku parteimaastikul.

„Kui IRList ja Reformierakonnast jääb poliitmaastikule tühi auk, siis tuleb see täita ning väga tore on, kui selle täidaks Eesti rahanduses ja ettevõtluses positiivses valguses näidanud liider nagu Jaan Männik,“ jätkas ta.

Tamkivi soovib pärituult purjedesse

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi ei näe uue paremjõu tulekus midagi halba, kuigi tema enda kodupartei on tuntud parempoolsuse läbi majandusõitsengut lubava retoorika järgi.

„Kui on inimestel selline tunne ja erakondade moodustamine piisavalt kerge, siis võib seda ju kindlasti proovida,“ leidis ta.

Männik pani sisuliselt võrdusmärgi parempoolsuse ja majanduskasvu vahele ning Tamkivi on samuti seda meelt.

„Kas see on nüüd absoluutne tõde, kuid ettevõtjatel on lihtsam tingimustes, kus valitsevad parempoolsed erakonnad,“ lisas ta.

Uuest parteist kui võimalikust Reformierakonna konkurendist rääkides möönab Tamkivi, et konkurents viib elu edasi.

„Kui on selline tunnetus ühiskonnas, et need parempoolsed erakonnad, kes täna olemas on, ei ole päris õiged, et teeks uue ja parema, siis soovin neile (eestvedajatele – toim) ainult pärituult purjedesse,“ jätkas ta.