29. novembril 2015 toimunud kongressil otsustati muuta Keskerakonna põhikirja nii, et kuriteos süüdimõistmine ei tähendaks automaatset parteist väljaarvamist, nagu seni, vaid juhatusel jääks õigus selle üle otsustada. Uue põhikirja juriidiline kinnitamine tõi aga paraja segaduse. "Keskerakonna juhatus on lükanud otsuseid edasi kuni selgub, milline põhikiri kehtib," ütles Kadri Simson Delfile. Nüüd on selge, et kuna kongressil ei hääletanud piisav arv delegaate uue põhikirja poolt, jäi kehtima vana.

"Ma olen nõus erakonna aukohtu otsusega, et vana põhikirja alusel on kriminaalkorras karistatud inimese väljaarvamine automaatne ja seega järgmises juhatuses on vaja see vaid vormistada," sõnas Simson.

Simson lisas, et 29. novembril ei olnud kohe selge, et põhikiri jäi uuendamata. Seetõttu kinnitati ekslikult aseesimehed ja õhtusel juhatusel jäeti sisuliselt arutamata Toobali väljaarvamine, sest viidati uuele põhikirjale. "See oli ekslik eeldus," nentis Simson.

See, et põhikiri jäi uuendamata, toob kaasa ka mitmeid punkte, kus vahepeal on seadust muudetud, aga erakonna põhikiri ei vasta uuendustele. Näiteks erakonnast lahkumise punkt ja liikmemaksu aruandlus. Kehtiv ehk vana põhikiri sätestab ka, et erakonnal on kaks aseesimeest, mitte neli. Seetõttu asutakse ka seda küsimust juhatuses arutama.

Mis puudutab liikmete väljaarvamist, siis põhikirja punkt 2.5.3.1.2. sätestab erakonna liikme erakonnast väljaarvamise juhul, kui tema suhtes on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus.

"Järgnevalt sätestab põhikirja punkt 2.5.3.6, et erakonnast väljaarvamise otsus jõustub, kui erakonna juhatus on selle kinnitanud. Seega ei arvata kedagi erakonnast automaatselt välja. Keskerakonna juhatus otsustas kongressijärgsel koosolekul (29. novembril) Toobalit ja Laasit mitte välja arvata ehk ei kinnitanud nende erakonnast väljaarvamist. Toonane otsus oli konsensuslik," täpsustas Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk.

Riigikohus ei võtnud eilse otsusega menetlusse Keskerakonna kaebust ringkonnakohtu ja maakohtu otsuse peale jätta kinnitamata Keskerakonna põhikirjamuudatused.

Priit Toobal teatas aga, et sellest otsusest pole midagi, sest tema ja Lauri Laasi erakonda jäämine otsustati vana põhikirja järgi. Selles osas Toobal eksitab pisut, sest vana põhikiri sätestas selgesõnaliselt, et erakonna liige arvatakse erakonnast välja, kui tema kohta on jõustunud kriminaalkorras süüdimõistv kohtuotsus.