Tavatu lugu juhtus eelmise nädala algul Tamme talu allikaveelises kalatiigis, kirjutas Eesti Päevaleht viitega keskkonnauudiste portaalile Roheline Värav.

“Hakkasime hommikul lapsi kooli viima ja korraga proua näitab, et vaata, mis nüüd lahti on — keset teed hüppab lumel konn,” rääkis taluperemees Tõnu Tamm. “Nüüd on naine neid iga päev pangede kaupa lumelt kokku korjanud ja tagasi vette viinud, aga ikka ronivad veest välja.”

Konnad hakkasid jääaugust välja ronima just siis, kui tiigi allikakohad lahti sulasid. Neli aastat tagasi kaevatud tiigis aastaid konnadega kõrvuti elanud karpkalad pole aga mingit aktiivsust ilmutanud, kirjutas ajaleht.

Konnauurija Piret Pappel ei osanud konnade talvise tiigist väljaronimise põhjust öelda.

“Neil võis tekkida hapnikupuudus. Aga võib-olla on see tingitud ka visklevatest ilmadest ja suurest temperatuuride erinevusest. Enne seda olid just karmid pakased, nüüd läks sulale. Ehk said nad mingi signaali, et väljas läks soojemaks, ainevahetus kiirenes ja ronisidki lumele,” lausus ta.

Pappel soovitas igaks juhuks jäässe kirvega õhuauke raiuda, väljapugenud konnad aga külmemasse kohta kevadet ootama viia.