Tarand sõnas tänases Sirbis, et veendumus Euroopa langusest ja Hiina tõusust on laest võetud. Hiina tõusu vääramatusele saab tema hinnangul kaasa hüüda vaid siis, kui eirata riigi rahvastikupüramiidi veidrat kuju ja seda, et majanduse kogutoodangut elaniku kohta vaadates elab keskmine hiinlane keskmisest eestlasest enam kui kolm korda halvemini.

Sellest hoolimata paistab Tarandile aina enam, et Hiina tõusu veendumusele kavatsetakse siiski ehitada Eesti välis- ja välismajanduspoliitika. „Välisministeerium tahab kokku tõmmata saatkonnavõrku Euroopas ja selle arvelt enam laiutada Hiinas ja Indias (põhiliselt taandub see jõupingutusteks osta maju kohalikes tundmatu käitumiskultuuriga kinnisvarasektorites),” sõnas Tarand.

„Karta on, et lähem tutvumine Hiinaga (vastuvõtvate kommunistide esituses) võib nii mõnegi meie majandusmehe viia ka mõtteni üheparteisüsteemi vääramatust paremusest mitmeparteisüsteemi ees ning sealt on ainult üks samm soovini astuda välja Euroopa Liidust ning esitada avaldus erimajanduspiirkonnana Hiina Rahvavabariigiga liitumiseks. Ja küll siis ka kasv tuleb!”

Tarand märkis aga ka, et Hiina tõus aeglustub koos Euroopa Liidu nõrgenemisega. „Hiina suurim kaubanduspartner on Euroopa Liit. Kui see (vaesudes) enam Hiinast kaupu ei osta, siis kust tekib Hiina jätkuv kasv? Kellele ta sama sodi maha müüb, sellesama, mida näiteks aastal 2008 osteti Hiinast kokku koguni 250 miljardi euro eest?”