"Kui me oleme 20 aastat siin ühiskonnas proovinud ühte või teist moodi erakondade rahastamisskeemi täiustada nii, et see oleks ühiskonnale turvaline, otstarbekas ja parteidele kiusatusi võimalikult vähe pakkuv, siis ega ju üht lõplikult head varianti ei ole leitud. Neid variante, mis on kasutusel olnud selle kõrval, mis on praegu, tasub kõiki uuesti analüüsida ja läbi arutada, õppida ka mõne teise maa kogemusest," ütles Tarand Delfile.

Tarand selgitas, et komisjonile on seatud seadusega ainult teatud hulk ülesandeid ning uurimis- või jälitusorganiks see ei saa, küll aga saab avalikku tähelepanu selle teema peal komisjoni kaudu hoida kindlasti varasemast suuremal määral ja hoida vastavalt ka teemat erakondade tähelepanu all paremini kui varem.

"Avalik tähelepanu ja see võimalik häbi ning süü inimeste silmis, on see, mis paneb erakondi puhtamalt ja paremini käituma," arvas ta. "Praegu on asi nii, et midagi väga dramaatiliselt valesti ei ole. Meie erakonnad ei elatu põhiosas kuritegelikust rahast. Valdavalt tegutsevad erakonnad, sealhulgas ka majanduslikus mõttes avalikkuse kontrolli all, ent olukord on kaugel täiuslikkusest."

Tarand küsis, kas erakondade rahastamise viisid suunavad ka erakondi mõistlikult raha kulutama. "Kõik võib ju olla seaduslik, ent sellele vaatamata mitte ilmtingimata mõistlik," vastas ta enda küsimusele.

"Ma tuletan meelde, et erakondi finantseeritakse põhiliselt riigieelarvest, see on meie kõigi asi. Viimastel aastatel on ulatunud erakondade riiklik eelarveline toetus 90 miljoni kroonini, see muuhulgas ei kahanenud märkimisväärselt ka siis, kui ülejäänud eelarve osasid kärbiti. Mina ei süüdista ega näita näpuga, aga ma arvan, et neid küsimusi tuleb lihtsalt pidevalt arutada," sõnas Tarand.

Samuti tõi Tarand välja erakondade liikmemaksu teema, mis tema hinnangul on erakondades liiga väike. "Erakondade tervisele ja sisekliimale mõjuks see hästi, kui kõik liikmed oleks seotud maksukohustusega ja liikmetelt nõutaks maksudistsipliini."

Samamoodi ei ole Tarandi sõnul midagi lõplikku selles, et ettevõtetel on praegu erakondade rahalise toetamise keeld.

Tarand arvas ka, et riigikogu võiks uuesti lahti võtta ja arutama hakata kiiruga vastu võetud erakonnaseadust.