Kui kirjanike asemel oleksid puuetega inimesed, näitlejate asemel pangakaardita pensionärid jne, oleks kultuuriminister Laine Jänes tänaseks vähemasti sama täbaras seisus, kui oli tema kolleeg ja erakonnakaaslane enne häbistatult lahkumist sotsiaalministeeriumist, kirjutab Tarand ajalehes Sirp.

"Kirjanikud, näitlejad, maalikunstnikud ja muud loojad on aga töövõimelised isikud, kes üldiselt ei kurda oma eluolu üle ega soovi avalikku kaastunnet äratada, veel vähem avalikult kellegi armust elus olla. Kui üldse midagi, siis soovivad nad kaaskodanikega võrdset ja õiglast kohtlemist (kuid selle soovigi eest saab peatäie sõimata). Valitsemisala eluterved baashoiakud on ministri tänaseni päästnud, kuid kui kauaks?" küsib kultuurilehe juht.

"Jälle on värske näide võtta kultuurkapitali tulude näol, mis viimase aasta jooksul on eriti kiiresti kuivama hakanud just hasartmängumaksu osas. Aga kui nüüd kasiinomehed teleuudisteski hoiatavad, et tänavu jääb maksulaekumine peaaegu olematuks, oskab minister reageerida ainult väitega, et kuna hasartmängumaksu rahast maksab kultuurkapital Kumu ehituslaenu, mitte projektitoetust ja stipendiume, siis probleemi pole, lepingujärgne kohustus saab täidetud lihtsalt mõni aasta hiljem," kritiseerib Tarand Jänese reaktsiooni ja lisab, et kultuuripoliitika ülemjuhatajalt tahtnuks ta hoopis teistsugust kuulda avaldust, kus kõlaks selgelt probleemi teadvustamine ning valmisolek kehtivat korda muuta.

"Kui minister juhtumisi arvab, et koalitsioonilepingu lubaduste täitmine oligi ainus töö ministrina ja kuna neid lubadusi ei saa täita, siis muud tööd peale „esindamise” enam teha polegi, siis on ta küll vale koha peale sattunud," arvab peatoimetaja.