"Valimised läksid üldiselt korda, demokraatia toimis," leidis Tarand. "Põhiliste moonutuste all kannatavad need piirkonnad, mille rahvastikus on tugevamini säilinud nõukogude okupatsiooni ja koloniseerimispoliitika jälg."

Tarandi sõnul peab kolmas Rooma kaotatud aladel viimset heitlust, sest õigeusu abi järele haaramine on alati olnud Vene impeeriumi viimane abinõu. „Ka meie kohalike valimiste ettevalmistusperioodi keskmes oli vene õigeusu kiriku ehitamine Lasnamäele.“

"Kui õigeusklikus pimeduses kobava Venemaa euroopastamine ei õnnestunud rohkem kui osaliselt isegi Peeter Suurel ja mõnel tema järglasel troonil, pole selleks suutelised kindlasti ka Andrus Ansip või Sven Mikser. Kuid töö tuua Eestisse idast sisserännanud mentaalselt Euroopasse ja XXI sajandisse peab ära tegema," kirjutas Sirbi peatoimetaja.

"Nagu näitasid seekordsed valimised Narvas, on õigeusklik hing siiski läänetuultele avatav, kui seda teeb õige vene läänlane, Puškini ja Herzeni, mitte Ivan Julma või munk Filofei vaimne pärija. Eks Eesti erakondade ülesanne järgmistel võistlustel paistabki olevat leida juurde Jevgeni Ossinovski tüüpi läänlasi, et neid jaguks igasse valimisringkonda, kus veel õigeusu sibulakupleid kipub kerkima."