Vähemalt kolme vallandamisteate saava rahuvalvaja suhtes kaalub sõjaväepolitsei ka kriminaalasja algatamist, kirjutas Postimees.

Neid kolme hindavat uurijad peategelasteks Paldiski sündmustes, kus kaaslaste peksmisest ja neilt asjade röövimisest nördinud purjus rahuvalvajad peatasid kohalikke pätte otsides Paldiski elanikke, nõudsid eesti keeles kõnelemist ning mõned riigikeelt mitteoskavad linnakodanikud said kannatada.

Sõjaväepolitsei teab nimepidi enam kui kahtekümmet maikuus rahuvalvesse värvatud palgalist sõdurit, kellel lasub hiljem Vene välisministeeriumile propagandarünnakuks ajendi andnud kättemaksuoperatsioonis osalemise vari.

Kahtlusaluste kaitseväelaste nimed olevat üles tähendanud rahuoperatsioonide keskuse korrapidaja, sest kõik nad rikkusid väeosa sisekorda, mille järgi peab isikkoosseis õhtul kell 23 kasarmus olema.

Postimehe andmeil pole kinnitust leidnud Paldiski elanike väited, nagu oleksid purjus rahusõdurid linnas kihutanud suurte teenistusdžiipidega.

Osal kümmekonnast rahusõdurist, kes võivad pääseda distsiplinaarkaristusega, langetatakse aga auastet, mis on üks karmimaid karistusi enne vallandamisteadet.

Sõjaväepolitsei Paldiski-raport peaks juba reedel valmima, et kaitseväe juhataja kontradmiral Tarmo Kõuts saaks otsustada, kas see koos süüdlaste karistuslehega kinnitada. Ent peastaabi töötajad ei välistanud, et sõjaväepolitsei võib kokkuvõtte lõplikuks viimistlemiseks ka lisaaega paluda.

Kaitseministeeriumi ja peastaabi esindajad on varem lubanud Paldiski juhtumi kokkuvõtte avalikustada.