“Kraatri ülemiselt servalt alla järve äärde viiva trepi 30st astemest 10 on juba vee all. Kuus meetrit veel ja vesi on vaateplatvormil väljas,” kirjeldas Kaali järveveega toimuvat ettevõtja Alver Sagur ajalehele Meie Maa.

Saguri sõnul saab sellekevadist vaatepilt Kaali järvel hinnata väärtuselt ajalooliseks, kuna viimase kümne aasta jooksul, mil tema Kaalis toimetanud, pole midagi sarnast näha saanud.

“Kaali järvel nii palju vett näha on küll õnn, sest tavaliselt näeb kraatri põhjas üsna väikest järvekest, mis algab 5-6 meetrit trepiastmetest allpool,” märkis Sagur lisades, et parimatel aastatel on Kaali järve veetase tõusnud kraatri sisemusse viiva trepi alumise servani või trepi käsipuu alguseni.

Tiirma sõnul tõusus viimati Kaali järve veetase vaatamist vääriva kõrguseni ehk poolde kraatrisse 1996. aasta 11. juulil. “Sel päeval oli tohutu vihmasadu, vett kallas taevast piltlikult öeldes valge seinana alla ning järvevesi täitis siis kraatri poolde masti.” Tiirma mäletamist mööda käis toona loodusimet uudistamas üle 1000 inimese.

Kaali järv on tekkinud 2460-2860 aastat tagasi maapinnale langenud meteoriidi plahvatuse tagajärjel moodustunud kraatris.