Austraalia, Kanada ja Ameerika Ühendriikide ülikoolide hiljutiavaldatud ühisuuringus võeti vaatluse alla 54 varasemat uuringut, milles järeldati, et mõõdukas alkoholi tarvitamine on tervisele kasulik. Selgus, et läbiv oli üks oluline viga. „Uuringutes enamasti ei eristatud kauaaegseid karsklasi, hiljuti alkoholi tarvitamisest loobunuid ja vahel ka juhuslikke tarvitajaid,“ selgitas dr Taavi Lai, poliitikauuringute keskuse PRAXIS tervisepoliitika analüütik, on kirjas Delfile saadetud teates.

„Seega, paljud uuringute “karsklased”on tegelikkuses tervisehädadega endised tarvitajad. Karsklaste ja varasemate tarvitajate segamisel teevad sellised uuringud eksliku järelduse mõõduka joomise kasulikust mõjust,“ selgitas Lai ühisuuringu järeldusi.

„Keskealiste meeste vähirisk, kui nad tarvitavad 40 grammi puhast alkoholi päevas, tõuseb võrreldes mittetarvitajatega 15-lt 50-le 100 000 inimese kohta. Nii et risk tõuseb umbes 4 korda,“ rääkis professor Arvo Tikk Tartu Ülikooli närvikliinikust alkoholi ja vähi suhteid tutvustavast uuringust. „On näidatud, et ka alkoholi mõõdukas tarvitamine põhjustab intensiivset veresoonte arengut üle veresoone endoteeli kasvu stimuleeriva faktori,“ selgitas Tikk.

Uuringuid, mis kinnitavad, et loote jaoks ei ole olemas ohutut alkoholikogust, tutvustas endine Maailma Terviseorganisatsiooni kontaktisik alkoholi küsimustes dr Mari Järvelaid. Eestimaal on fetaalne alkoholisündroom (FAS) aladiagnoositud, kuna „ilmselt ei ole meie arstid harjunud sellise pilguga lapsi vaatama, kellel on mahajäämus oma arengus,“ selgitas Järvelaid. FAS-i korral võib esineda kasvupeetus, vaimne ja motoorne mahajäämus, õpiraskused ja suhtlemis- ning käitumishäired, sageli kaasasündinud nägemis-, kuulmis-, tajuhäired, hüperkineetiline sündroom, epilepsia, kaasasündinud südamerike või neeruanomaalia. „FAS on 100% ennetatav, kui raseduse ajal alkoholi ei tarvitata,“ võttis dr Järvelaid uuringud kokku.

Ühendus AVE toetab alkoholireklaami täielikku keelustamist ning usub, et sellised teaduslikud uuringud ei anna ka poliitikutele peagi muud valikut. „Paistab, et seni on alkoholireklaami õigustuseks olnud arvamus, et üldiselt tarvitavad inimesed alkoholi mõõdukalt ning pealegi on mõõdukas tarvitamine koguni tervisele kasulik,“ rääkis Ühendus AVE tegevjuht Lauri Beekmann. „Kui aga teadus selgitab, et ka mõõdukas koguses tarvitatud alkohol sisaldab terviseriski, siis kuidas saab üks riik lubada sellise asja avalikku propageerimist, mida reklaamimine ju iseenesest on?“ tõstatas Beekmann küsimuse.

AVE akadeemiline nõukogu on tegutsenud alates 2005. aasta jaanuarist ning on täitnud peamiselt nõuandvat rolli. Nõukogu liikmed on aastaid tegutsenud nii alkoholiuuringute kui ka alkoholikahjudega.