Hiiumaa keskerakondlaste eelmine juht oli väikeettevõtja Ants Vahtras, kes selgitas, et masu ei lubanud temal enam erakonna asjadega tegeleda. Varem oli tal kaks kaastöölist ja siis sai ta vajadusel erakonna asjade ajamiseks äri nende hoolde jätta, aga masu tõttu oli ta sunnitud kaastöölistest loobuma ja sellega kadus ka võimalus erakonnaga tegeleda. Praegu on ta Hiiumaa Keskerakonna piirkonna juhatuse liige.

Keskerakonna referent Hiiumaal Malle Kobin selgitas, et ka Hiiumaa eraldatud asend on suureks probleemiks. "Koosolekud, konverentsid, seminarid, koolitused, üritused, mis iganes toimuvad kõik mandril. Hiiumaalt osaleda tähendab alati kahte päeva nii põhitöölt kui kodust ära
olemist. Sõit üle mere on ka alati kallim, kui sõita mandril punktist A punkti B," nentis Kobin.

"Piirkonna esimees jäigi mullu valimata, kuna see tähendab vastutust, kohustusi, põhitööst ja kodust eemal olemisi. Igal inimesel on esmane ikka oma perel leib laual hoida ja kui sellest miskit üle jääb, siis võib millega iganes tegeleda, ka poliitikaga," märkis Kobin.

Nii Vahtras kui Kobin märkisid ära, et Kalle Laaneti väljaviskamisega Keskerakonnast jäid ka Hiiumaa keskerakondlased ilma oma esindajast riigikogus. Vahtras lausus, et ühelt poolt on Laaneti väljaviskamisest kahju, aga teiselt poolt saab ta ka selle põhjustest aru.

Lääne-Eesti rahval on küll kombeks hääletada omakandimeeste poolt, aga üleriigiliselt tuntud inimesed nagu Laanet saavad Vahtrase sõnul ka väljaspool oma kodusaart hääli. Vabariigi valimiskomisjoni andmetest selgub, et Laanet tõi viimastel valimistel 183 ehk peaaegu pooled Keskerakonna hääled Hiiumaal. Vahtras ise sai Hiiumaal 147 häält.

Kobini märkis, et selliseid probleeme polegi, mida üks riigikogu saadik ühe maakonna jaoks riigikogus ära teha saab, sest see on ikka terve erakonna teema, kus aga hiidlastel esindust pole. "Meid ei esinda praegu erakonna tasandil mitte kusagil mitte keegi."

Vahtras lausus, et tema isiklikult idarahaskandaali mõju enne riigikogu valimisi ei tundnud, aga üldiselt võis see Keskerakonna tulemust Hiiumaal mõjutada küll, sest hiidlased on tema sõnul keskmisest veel enam Eesti meedia mõju all. Hiiumaal sai Keskerakond 11,9 protsenti häältest, millega jäädi neljandale kohale.

Uusi liikmeid tuli Hiiumaa Keskerakonda Vahtrase mäletamist mööda eelmisel aastal kaks, mis on Hiiumaa kohta küllaltki keskmiselt. Hiiumaal ongi tema sõnul tillukesed erakonnad, näiteks sotsidel oli saarel pikalt vaid 12 liiget.

Järgmisel aastal tulevate kohalike valimiste järel tahaksid kohalikud keskerakondlased saada koalitsiooni Kärdlas ja Käinas, praegu ollakse kõikjal Hiiumaal opositsioonis. Seni on kandideeritud Keskerakonna nimekirjadega, kuidas tulevastel valimistel käitutakse, sõltub Vahtrase sõnul poliitilisest olukorrast.