"Vaatamata sellele, et kõik osapooled on end parimal võimalikul moel end ette valmistanud, on käesolev nädal kõigi jaoks väga uus olukord," selgitas Otsmaa Delfile tänaseid probleeme e-õppes.

"Nüüdseks on eKooli puhul tagatud piisav jõudlus õpetajate jaoks, õpilaste ja lapsevanemate rollides võib olla tavapärasest aeglasem. Viimasega tegeletakse aktiivselt tagamaks kestlikku lahendust nii, et tänasele hommikule sarnaseid probleeme enam ei tekiks," ütles Otsmaa.

Paanikasse ei maksa Otsmaa sõnul sattuda. "Suhtlust kooli, kodu ja õpilase vahel on mõeldav korraldada vajadusel ka muul viisil. Stuudium toimib hetkel ootuspäraselt. Juhul, kui kohe e-õppesse süsteemidesse sisse ei saa, tasub mõne aja pärast uuesti proovida," teatas Otsmaa.

Selleks, et planeeritud õpe soovitult toimiks, on võimalik küsida koolilt või õpetajalt ka nädala õppeplaani, mis ei vaja pidevat online’is viibimist ja millega nädala jooksul saab tegeleda.

Ootuspäraselt toimib ka Opiq ja Foxacademy keskkonnas. "Kuid sinna logimine eKooli kontoga võib olla aeg-ajalt häiritud – sellisel juhul on võimalik kasutada muid pakutud autentimisvõimalusi," pakkus ta.

Täna hommikul algas üle riigi ligi 150 000 õpilasele distantsõpe, sest riigis kehtestatud eriolukorra tõttu on koolid suletud esialgu 1. maini. Kuidas distantsõpe täpsemalt välja näeb, saab lugeda siit.

Platvormi haldava ettevõtte juht Tanel Keres selgitas Delfile, et tõrked esinesid seetõttu, et eKooli tavalise kasutusmustri kohaselt on hommikuti enamus kasutajaid õpetajad ja pealelõunast alates õpilased ja lapsevanemad. Täna olid aga hommikul korraga eKoolis kõik osapooled.

"Ka lisati eelmisel nädalal 8000 uut kasutajat - enamasti õpilased, kes seni on kasutanud eKooli oma vanema konto alt. Meile meeldib selline kasutaja korrastumine, kuid see tähendab süsteemile oluliselt suuremat koormust," põhjendas Keres.

"Kuna koormus kasvab endiselt pievalt, lisame ka meie oma ressursse pidevalt juurde. Olukord läheb kergemaks, kui koormus on stabiliseerunud (kasutajate arv on jõudnud maksimumini). Tegeleme sellega aktiivselt," lubas Keres.