Nii riigiprokuratuur, õiguskantsler kui riigikontroll leidsid viisaka vabanduse kontrollkomisjoni tööst äraütlemiseks juba varem, vahendab Äripäev.

Esmaspäeval otsustas riigikogu põhiseaduskomisjon, et kontrollkomisjon koosneks riigikogus esindatud parteilastest, kes ise parlamenditoolil ei istu. Samuti hakkab komisjonis järelevalvet tegema vabariigi valimiskomisjoni liige ja audiitorkogu esindaja.

“Tahaksime, et see (parteide rahastamist kontrolliv — toim) komisjon oleks tõsiselt võetav ja tõsiselt võetavad saavad olla vaid need poliitilised erakonnad, kes on esindatud riigikogus,” kommenteeris otsust põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Väino Linde selle nädala alguses.

Audiitorkogu president Toomas Vapper saatis aga parlamenti kirja, kus teatas kogu juhatuse otsusest loobuda enda esindaja kontrollkomisjoni saatmisest. Nimelt ei pea audiitorkogu komisjoni, kuhu kuuluvad riigikokku mittevalitud poliitikud ja üks riigikogu valimiskomisjoni esindaja, piisavalt pädevaks ja sõltumatuks, et enda eksperti sinna läkitada. Samuti leiab audiitorkogu, et praeguse kontrollkomisjoni võimaliku koosseisu puhul ei saa rääkida piisavatest teadmistest, et parteide rahalisi tehinguid kontrollida.