Esmakordselt Eestis esinev maailmas unikaalne orkester kasutab mängimiseks värsketest juur-
ja aedviljadest muusikainstrumente. Peale kell 14.00 esineva orkestri astuvad Euroopa päeva peaüritusel üles ka väitlejad ning esitletakse spetsiaalselt Euroopa päeva puhuks valminud filmi sündmustest, mis viisid Eesti viis aastat tagasi Euroopa Liiduga ühinemiseni ning hetkedest eestlaste elust Euroopa Liidus, seisab Tartu linnavalitsuse Delfile saadetud pressiteates.

Päevajuht on Vanemuise teatri näitleja Margus Jaanovits. Tervitatakse tudengite euro-valimiste rattaretkelt tulijaid ning kuulutatakse välja aasta eurooplase aunimetuse pälvinu.

Domus Dorpatensise ruumides toimub Euroopa parlamendi väitlusvoor.

Euroopa parlamendi infobüroo ja Euroopa komisjoni esindus Eestis otsustasid koostöös Tartu linnavalitsusega tänavuse Euroopa päeva peaürituse korraldada Tartus. „Loovuse ja innovatsiooni aastal on ülikooli- ja teaduslinn kindlasti kõige õigem koht selle päeva tähistamiseks,“ ütles Tartu linnapea Urmas Kruuse.

Euroopa päeva tähistatakse 9. mail kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides ning ka väljaspool. Sel päeval korraldatavad üritused tutvustavad Euroopa integratsiooni ideid meelelahutuslikumas vormis, tuues esile Euroopa kultuurilist eripära. Euroopa päeva üritused Tartu Raekoja platsil on tasuta.