Eesti juudi koguduse esimees Boris Oks seletas, et restoran hakkab pakkuma koššertoitu kõigile heast tervisest huvitatud inimestele, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Koššertoit ei ole kahe-kolme juudi kapriis, see on üle 3000 aasta vanune printsiip, kuidas valmistada tervislikku toitu,” ütles Oks.

Restorani omanik Paoblo Reznik iseloomustas pakutavat kui ökoloogiliselt puhast toitu. “Koššertoidu puhul on rangelt reglementeeritud, kuidas süüa valmistada ja millest seda teha. Toiduks valmistatud mäletsejate- ja kanaliha peab pärinema hirmuta tapetud loomalt ning omama seda tunnistavat sertifikaati. Kartuleid, mis täna keedetud, ei saa serveerida homme,” tõi Reznik näiteid ja lisas, et näiteks Ameerikas, kus on palju ülekaalulisi inimesi, muutub selline tervislikult valitud ja valmistatud toit järjest populaarsemaks.

Toiduvalmistamiseks sobiv liha tuleb Prantsusmaalt ja Austriast, spetsiifilisemad toiduained Iisraelist. Enne toiduvalmistamist soolvees hoitud ainsagi plekita köögiviljad aga pärinevad Eestist. Tallinnas ka paljudes teistes söögikohtades töötav Eesti ainuke juudi soost peakokk Alex Berg peab oma tööd Moseses tänuväärseks, kuid keeruliseks ülesandeks. “Kusagil mujal ei pea ma toidu kvaliteeti nii rangelt kontrollima,” seletas Berg.

Boris Oksa sõnul oli Eesti senini väheseid kohti maailmas, kus koššertoitu ametlikult ei pakutud, seetõttu oli juudi soost väliskülaliste võõrustamine raske. “Eestis käib tihti väliskülalisi ja ärimehi, kes otse lennukilt saabudes koššertoitu nõuavad. Juudi kultuurikeskusena, kus asub ka sünagoog, võtsime selle pakkumise enda peale,” rääkis Oks.

Kuna Euroopa juutidel on veidi teistsugused toitumisharjumused kui Iisraelis, on pakutava koššertoidu valikus nii klassikaline Euroopa juutide kui ka Iisraeli köök.

Oksa sõnul on ainukese Eesti koššerrestorani pidamine kerge, sest konkurents puudub, kellelgi ei ole võrdlusmomenti. Raske on aga sellepärast, et osa toiduainete kaugelt toomine teeb söögi kalliks ja inimeste veenmine süüa teise kultuuriruumi toitu pole kerge. “Iisraelis elavad inimesed kauem. Kui meie restorani külastada, läheb kolm-neli kuud ja saab tulemustest aru,” loodab ta siiski.

Restoran hakkab olema avatud kella 10–22 või vajaduse korral 23-ni. Kuna hoones asub sünagoog, siis arvestati lahtiolekuaegade puhul juutide tavasid ja usukombeid. Näiteks ei ole restoran avatud septembris juutide uue aasta ajal ja laupäeviti. Lisaks söögikohale on avatud koššertoidu pood, kus müüdav pärineb Iisraelist.