Prokuratuur peab saama võimaluse sõltumatult tegeleda oma menetlustega ja väga oluline on see, et Eesti riigis ei ole puutumatuid tegelasi,“ rõhutas justiitsminister Urmas Reinsalu tänast linnapea kinnivõtmist kommenteerides ja lisas, et tänased sündmused näitavad Eesti uurimisasutuste saavutatud uut taset.

„Sammud, mida on astutud viimaste aastate jooksul, on päädinud sellega, et kaitsepolitseiamet on saanud pädevuse nii riigi strateegilistes ametiühingustes kui ka kohalikes omavalitsustes korruptsiooni uurimisega tegeleda. Viimase aja juhtumid näitavad ilmselgelt seda, et liigutud on õiges suunas. Korruptsiooon, peitkuritegevus on väga keeruline uurimimisvaldkond ja seetõttu on oluline, et uudimisasutustel oleks jõudu neid uurida,“ rõhutas Reinsalu.

Delfi küsimusele, kas võib siis väita, et Keskerakonna süüdistused kapo ja prokuratuuri poliitilisest motiveeritusest on täielik jama, vastas Reinsalu jaatavalt. „Keskerakond esineb jampsiga. Seda on ka varem näha olnud – nende hoiak taoliste juhtumite puhul on olnud sarnane,“ sõnas minister ja lisas, et praeguse juhtumi erikaal on siiski palju suurem.

„Kahtlemata on sellel sammul väga tugevad poliitilised järelmid, kuid on äärmiselt oluline, et uurimine ja menetlus hoitakse poliitilisest menetlemisest lahus. Taolistel küsimustel on alati ka väga tugev julgeolekupoliitiline mõõde. Eesti ühiskonnas ei tajuta korruptsiooni küsimust praegu nii teravalt kui kümme 10 aastat tagasi, aga ta mõjutab ühiskonda sellegipoolest väga tugevalt. Selge on see, et korruptsioonil on ühiskonna väärtusi õõnestav ja ausaid mängureegleid kahtluse alla seadev mõju ja selle tõkestamiseks on vaja teha täiendavaid samme,“ selgitas minister ja tõi esile, et laiemas mõõtkavas ja tõmbamata otseseid paralleele on Putini režiimi üks lemmikinstrumente mõjuvõimu saavutamiseks ustnimelt korruptisoon.