Kai Härmand on omandanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas teadusmagistri kraadi ning hetkel õpib ta sama ülikooli doktorantuuris. Tänaseni tsiviilasjade kohtunikuna töötav Härmand asus kohtunikuna tööle 1999. aastal Tallinna linnakohtusse, mis hiljem muudeti ümber Harju maakohtuks. Lisaks kohtunikutööle on Härmand õpetanud tudengeid Tartu Ülikoolis ning jaganud oma kogemusi Eesti Õiguskeskuse ja Eesti Juristide Liidu korraldatud koolitustel.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on liikumine justiitsministeeriumi ja kohtusüsteemi vahel seni olnud pigem teistpidine, mitmed ministeeriumi töötajad on saanud kohtunikeks.

„Justiitsministeeriumi meeskonna täiendamine asjatundliku inimesega kohtusüsteemist aitab kindlasti riigil paremini õiguspoliitilisi sihte seada. Asjade uue nurga alt nägemine ja head praktilised teadmised õigusemõistmisest annavad Justiitsministeeriumile lisaväärtusena ka kasuliku kogemuse õiguspoliitiliste valikute tegemisel ja seaduste mõju hindamisel veel enne nende vastuvõtmist,“ lausus justiitsminister.

Kai Härmand on Eesti Kohtunike Ühingu liige ning Eesti Vabariigi esindaja Euroopa Patendiameti suures apellatsioonikojas.

Õiguspoliitika asekantsleri põhiülesanneteks on riigi õiguspoliitika kavandamine ja elluviimine ning õigusloome koordineerimine, hoolitsedes samas õiguse süsteemse arendamise tagamise eest.