“2005. aastal taotles Pärnu linna endale riigilt südalinnas asuvat kinnistut, et rajada sinna kuni 640-kohaline parkimismaja. Riik eraldaski selle kinnistu linnale 100-protsendilise sihtotstarbega parkimismaja rajamiseks. Seejärel linna poolt korraldatud esimene ehitushanke konkurss nurjus. Teise konkursi lähtetingimustes oli juba kirjas, et parkimismaja pinnast võib kuni viis protsenti hõlmata kaubandus,” teatas OÜ Maatehingute Õigusbüroo jurist Rauno Aaslaid Delfile.

“Teise ehituskonkursi võitis 2006. aasta suvel OÜ Win Markets. Nendega sõlmitud 40-aastase hoonestusõiguse lepingu kohaselt pidi parkimismaja valmima tänavu 31. juuniks. Kusjuures iga ehitustähtaega ületava päeva eest kohustus OÜ Win Markets maksma Pärnu linnale 25 tuhat krooni trahvi päevas.

Aga ennäe imet — ajal, mil lepingu kohaselt oleks Win Markets pidanud Pärnu linnale maksma juba ligi 2 miljonit krooni ehitustähtaja ületamise eest, tegi võlgades siplev Pärnu linnavalitsus erakorralisel nõupidamisel ülilahke otsuse loobuda trahvinõuetest ning pikendada ehituse valmimise tähtaega 31. maini 2009,” selgitas Aaslaid.

Pärnu linnavalitsus leiab, et kehtivat Lai tänav 7 hoonestusõiguse lepingut pole rikutud ning viivitus ehitise valmimisel on põhjustatud aeganõudvatest liiklusekspertiisidest ja detailplaneeringu koostamistest, millest hoonestaja ei olnud enne lepingu sõlmimist teadlik. See oli ka üheks põhjuseks, miks leppetrahvi ei küsitud, kirjutab Õhtuleht.

Viisitamm möönab, et esitatud ehitusprojekti kohaselt tuleb parkimismajja 385 parkimiskohta ja selgitab autokohtade vähenemist järgmiselt: “Planeering seab maksimaalsed tingimused, mida on aga ehitusprojektiga võimalik täpsustada.”

Viisitamme sõnul on linn huvitatud, et parkimismaja valmis saaks ja uued vaidlused arendajaga lükkaksid seda vaid edasi.

Aaslaid esindab ka väikehotelli Delfine omanike huve nüüd juba Euroopa Kohtusse jõudnud vaidluses Pärnu linnavalitsusega. Mäletatavasti laskis Pärnu linnavalitsus maha lõhkuda hotellile ebaseaduslikult ehitatud korruse.