"On aeg karmistada piiranguid ja koostada lisaeelarve. Ühelt poolt peame kaitsma meie inimeste tervist. Teiselt poolt tuleb meil aidata inimesi ja ettevõtteid tervist hoida ning kriisis toime tulla. Mõlemad aga tähendavad riigi kulude suurenemist," ütleb ta. "Täiendavad testimised, vaktsineerimise korraldus, tervishoiutöötajate ületunnid, töötasu ja haiguslehtede hüvitised, kriisiabi ettevõtetele, täiendav toimetulekutoetus, abijõud sotsiaaltöötajatele, tõhusam järelevalve, kiiremad investeeringud ja kõik muu, mis aitab inimestel terved püsida ning olukorra paranemisel tööd jätkata," loetleb ta.

"Et nakatumiste numbrid märtsikuus väheneksid, tuleb juba sel nädalal jõuda piirangute karmistamiseni ja alustada lisaeelarve väljatöötamist."

Ta viitas oma valitsuse sammudele pea aasta tagasi. "Eelmisel kevadel samal põhimõttel koostatud lisaeelarve tähendas riigile täiendavaid kulusid üle 2,2 miljardi. Kriisi alguses arvas Reformierakonna auesimees, et selle ületamiseks võib nii otsese kui kaudse riigipoolse abina vaja minna kuni 9 miljardit eurot."

Valitsus vaagib lähipäevil, kas täiendavad piirangud kehtestada. Teadusnõukoda on sellesisulised soovitused andnud. Mis piirangud täpsemalt, pole osapooled veel öelnud.

Peaminister Kaja Kallas sõnas eile riigikogu ees, et tähtsamaid näitajaid, mida jälgida piirangute kehtestamisel, on haiglate võimekus.

"Me pole teinud lausalisi piiranguid, vaid rakendame vältimatuid piiranguid, seal, kus oht nakatuda on kõige suurem," sõnas Kallas. "Püüame vältida vigu, mis tõi eelmine koolivaheaeg."

Reformierakondlased on iroonilised

Kunagine pikaaegne peaminister ja praegune Euroopa Parlamendi saadik Andrus Ansip Ratase avalikke õpetussõnu heaks ei kiida. "Aitäh, Jüri Ratas! Nüüd valitsus teab, mis peab laual olema. Siiski, Sa unustasid tordi," ironiseerib ta Twitteris.

Reformierakonda kuuluv endine poliitik ja praegu ettevõtlusega tegelev Meelis Atonen ei suhtu Ratase õpetusse samuti hästi. "Mees leidis Helmete lõvikonservi ja hakkas sööma..." kirjutas ta.