"Eesti Vabariigi kodanikuna ja laste isana on mul tugev usk meie rahva ja keele püsimisse. See kindlus toetub minu kogemusele ja veendumusele meie rahva teovõimest. Oma isamaad armastav inimene lähtub loomuldasa põhiseadusest, kõikumatus usus ja vankumatus tahtes kindlustada ja arendada riiki. Meie riik on rajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele, mis on kaitseks sisemisele ja välisele rahule ning pandiks praegustele ja tulevastele põlvedele nende ühiskondlikus edus ja üldises kasus, mis peab tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade," ütles Ratas Delfile.

"Just seetõttu peab iga riigikogu liige iga seaduseelnõu puhul arvestame tänaseid kõige tõsisemaid probleeme Eestis. Nendeks on inimeste minek välismaale, negatiivne iive, kõigi inimeste heaolu," leidis ta.

Ratas meenutas, et Toomi intervjuus räägiti Moosese ja tema rahva 40 aasta pikkusest kõrberännakust ja esitati see võrdlusena „ohustatud eesti keelest ja väljasurevast rahvast“.

"Samas mõelgem sellele kui väike oli inimlik tõenäosus kõiki teadaolevaid asjaolusid arvestades, et see orjapõlvest põgenev rahvahulk võiks kunagi eesmärgile jõuda. Aga nad jõudsid tõotatud maale, sest nende usk, lootus ja ühtekuuluvus oli väga tugev. Eesti rahvas ja meie keel on püsinud läbi aegade vaatamata sõdadest, katkudest, nälja ja assimilatsiooniaegadest järelejäänud mustale maale ja segastele oludele. Meie rahvas ja keel jäävad kestma ka edasi, sest me armastame oma maad, usume ja loodame tema tulevikku," ei näinud asespiiker eestlaste olukorda nii mustana kui erakonnakaaslane.

Küsimusele, kas ta on Yana Toomiga sellest rääkinud ja kas ta on erakonnale jaganud selgitusi, vastas Ratas, et ei ole.


Kas Yana Toomi koht on pärast avaldust veel riigikogus? "Eesti Vabariigi riigikogusse saab läbi valmimiste, mida valib kõrgeim võim, rahvas. Meie riigi õigus ei näe ette riigikogu liikme tagasikutsumist."