"Lähtuvalt Kadri Simsoni soovist muuta ühiskond rohkem sidusamaks ja poliitikud kuulavamaks, toetan tema kandidatuuri," lausus Ratas. Ta kinnitas, et tema ettepanek esitada Kadri Simson Keskerakonna peaministrikandidaadiks oli siiras.

Kuigi Reformierakond on juba öelnud, et kui Jüri Ratast pärast seda ettepanekut Keskerakonnas taga kiusama hakatakse, siis on ta oodatud nende leeri, kinnitas Ratas, et ta on hetkel kõige rohkem oodatud Kadri Simsoni leeri ja ei kavatse tänasel hetkel erakonda vahetada.

Ratas ei soovinud öelda, millises ringkonnas ta ise kevadel riigikogu valimistel kandideerib. "Hetkel tegutsen selle nimel, et Kadri Simsonist saaks Keskerakonna ametlik peaministrikandidaat," ütles Ratas. "Pean oluliseks, et Keskerakonna programmilised seisukohad oleks tugevad."

Keskerakonna esimees Edgar Savisaare andis täna teada, et igaühel on õigus valimiste eel ennast või teisi kandidaadiks seada ning teda ei üllata üldse kui Keskerakonnast tuleb veel mõni peaministri kandidaat.

Küsimusele, kas Ratas ise oleks valmis olema Keskerakonna peaministrikandidaat, vastas Ratas, et on oma toetust avaldanud Kadri Sismonile ja peab õigeks, et erakonnal on üks peaministrikandidaat korraga.

Ratase sõnul ei pea otsima mingit uut kirjutamata reeglit sellest, et parteid esitavad peaministrikandidaatidena inimesi, kes ei ole erakonna esimehed.

"Iga erakond tegeleb ise oma kandidaatide nimetamisega,“ sõnas Ratas vastuseks küsimusele, kas ta sai eeskuju IRLilt, kes käis erakonna esimehe Urmas Reinsalu asemel peaministrikandidaadina välja Juhan Partsu.

Ratas ei olnud enda sõnul eile Kadri Simsoni nime peaministrikandidaadina välja öeldes teadlik sellest, et erakonna esimees Edgar Savisaar on puhkusel.

"Ma tõesti ei teadnud kuni täna hommikuni, et teda ei ole tööl," rääkis Ratas. "Ma ei tea, kas ta on puhkusel kuskil kaugel või komandeeringus."

Tallinna linnavalitsuse andmetel on Edgar Savisaar 30. septembrist kuni 11. oktoobrini puhkusel.

Keskerakonna kandidaadid riigikogu valimisteks, sealhulgas peaministri kandidaadi, kinnitab jaanuaris toimuv valimiskonverents.